Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/j-k-rowling-anklagas-for-transfobi-i-ny-bok/

Kultur

J K Rowling anklagas för transfobi i ny bok

Harry Potter-författaren J K Rowling.
Harry Potter-författaren J K Rowling. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

I somras anklagades Harry Potter-författaren för transfobi, efter uttalanden på Twitter. Nu tas kritiken upp igen. Hennes nya roman handlar om en seriemördare som klär ut sig till kvinna för att lura sina offer. Användare på Twitter använder taggen #Ripjkrowling som kritik mot författaren.

J K Rowlings nya roman ”Troubled blood” är den femte delen i detektivserien ”Cormoran Strike”. Enligt en recension The Telegraph i söndags handlar boken om ”en kvinna som försvinner, och misstänks ha blivit mördad av en transvestit seriemördare”.

”Man undrar hur de som kritiserat Rowlings syn på transfrågor kommer ta emot en bok vars sensmoral tycks vara: lita aldrig på en man i klänning”, skriver recensenten Jake Kerridge i The Telegraph.

På Twitter cirkulerade taggen #Ripjkrowlings under måndagen. I somras fick författaren kritik för transfobiska Twitter- och blogginlägg. Bland annat skrev hon ”Människor som menstruerar. Jag är säker på att det tidigare fanns ett ord för dessa människor. Kan någon hjälpa mig? Wumben? Wimpund? Woomud?” på sin Twitter.

Läs mer: Detta har hänt i J K Rowling-bråket

Ämnen i artikeln

Harry Potter
J K Rowling

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt