Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jacob-lundstrom-vilka-blir-stromningskrigets-forlorare/

FILM | KOMMENTAR

Jacob Lundström: Vilka blir strömningskrigets förlorare?

James Bond – numera ägd av Amazon.
James Bond – numera ägd av Amazon. Foto: Nicole Dove

Uppköp och sammanslagningar i USA skapar en ny maktkoncentration i filmvärlden. Med vad innebär det för oberoende producenter och distributörer om en handfull aktörer dikterar villkoren?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Filmvärlden är återuppstånden. Så känns det i alla fall när biograferna öppnat sina dörrar på vid gavel i sommar (och dessutom lockar med roligare premiärer i höst). Men bortom vita duken härjar strömningskriget vidare i Hollywood. Uppköp (MGM av Amazon) och sammanslagningar (Warnermedia och Discovery) skapar nya contentkingar. Återstår gör en handfull mäktiga prenumerationsaktörer med möjlighet att både producera och distribuera sina egna filmer.

Frågan är vart alla andra producenter och distributörer, som brukar sorteras via den en gång så heta etiketten independent, ska vända sig. Det undrar filmforskaren Peter Labuza i Los Angeles Times (18/7), och beskriver hur exempelvis Netflix dikterar villkoren och i allt större utsträckning fokuserar på sina egna miljardsatsningar. Strategin: att slå ut sina konkurrenter och bli herre på täppan.

Under biografåldern konkurrerade alla filmer om samma dukar, om än med olika förhandlingspositioner och annonsbudgetar. Antitrustlagar har länge motverkat biografernas kontroll över produktionsbolag och vice versa i USA. Kampen om strömningsmarknaden skapar en maktkoncentration för 2000-talet som skriker efter en uppdaterad lagstiftning, konstaterar Labuza. Filmkonsten lär annars bli den största förloraren på instängda plattformar.

Läs mer:

Amazon köper filmjätte för 73 miljarder kronor

Storaffär med Discovery och Warner Media

Ämnen i artikeln

Film
Netflix

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt