Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jag-vill-inte-ha-det-battre-jag-vill-ha-det-sa-har/

För Karl Ove Knausgård är skrivandet en vardagssyssla i mängden – och en ständig kamp med existensen.
För Karl Ove Knausgård är skrivandet en vardagssyssla i mängden – och en ständig kamp med existensen. Foto: Justin Sutcliffe
KULTUR

”Jag vill inte ha det bättre, jag vill ha det så här”

Han har aldrig levt så nära familjen som i lockdown, men ändå hunnit få klart sin nya roman. För Karl Ove Knausgård är skrivandet en vardagssyssla i mängden – och en ständig kamp med existensen. DN:s Sandra Stiskalo pratar med författaren om livet i London, enögda svenskar och tron på att allt ska gå bra.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 4 Under pandemin har Karl Ove Knausgård och hustrun Michal Shavit delat arbetstiden mellan sig. Fyra timmar per dag har han suttit framför datorn i arbetsrummet med glastak
Foto: Justin Sutcliffe
Bild 2 av 4 ”Privat har det inte varit svårt, vi är friska och otroligt privilegierade. Men världen har delats upp i ett utanför och ett innanför”, säger Knausgård om Londons lockdown.
Foto: Justin Sutcliffe
Bild 3 av 4 ”Det kanske låter naivt men jag vill fortsätta kämpa med de existentiella frågorna. Att bekänna sig till en tro vore som att stänga en dörr.” Nu är Karl Ove Knausgård aktuell med romanen ”Morgonstjärnan”.
Foto: Justin Sutcliffe
Bild 4 av 4 År 2015 kallade Knausgård Sverige för cyklopernas land i en uppmärksammad text. ”Jag var väldigt arg när jag skrev den där texten”, säger han.
Foto: Justin Sutcliffe