Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jakob-hellmans-aterkomst-punkterar-inte-mysteriet-runt-honom/

Skivrecensioner

Jakob Hellmans återkomst punkterar inte mysteriet runt honom

Jakob Hellman slog igenom med ”...och stora havet” 1989. Drygt 30 år senare kommer nu uppföljaren.
Jakob Hellman slog igenom med ”...och stora havet” 1989. Drygt 30 år senare kommer nu uppföljaren. Foto: EMI Sweden

Jakob Hellman är trogen sitt uttryck på nya albumet ”Äntligen borta”, men här hörs också en mognare värme än på den drygt 30 år gamla debuten. Mysteriet runt artisten kvarstår dock fortfarande, tycker DN:s Sara Martinsson.

Sedan han återvände på allvar till offentligheten har Jakob Hellman börjat skriva om sin egen berättelse. Från att i tre decennier ha förföljts av den ständiga frågan: ”Varför?”, har den så länge saknade singer/songwritern till sist gett sin publik ett svar. Över borden i ”Så mycket bättre” förklarade den nu 55-årige musikern att han drog sig undan efter genombrottet 1989 eftersom han inte pallade trycket på att göra en skiva till. Han såg till att sticka ifrån alla som skulle kunna pressa honom att leverera. Ensam hade han det inte i sig, så inget blev.

Om han nu är så rädd för människor med driv kan man tycka att Magnus Ekelund är ett sällsynt dåligt val av samarbetspartner. Efter en kortare rockkarriär med bandet Stålet har han med frenesi ägnat sig åt att kultivera sin rap-persona Kitok. Han är i sin tur lite som en ung Hellman, sedd i den skrattspegel som är samtiden. Där den äldre upplagan växte upp i Vuollerim med The Beatles och Ted Gärdestad, växte Kitok upp i Jokkmokk med Beastie Boys och Jakob Hellman. Överdriven och gränslös bär han kanske precis den djärvhet som Hellman behöver. Det är ju först med honom och Jonatan Lundberg som den där andra skivan till sist har blivit till.

Den heter ”Äntligen borta” och alla som har hört de två redan släppta låtarna har förstått att den skulle bli trogen det oefterhärmliga, Hellmanska uttrycket. Tillsammans med Ekelund och Lundberg har Hellman mejslat fram en känslig ljudbild där ungdomens håligheter fyllts ut med en mognare värme. Ofta vill musiken vara vacker, bädda in huvudpersonens hackiga frasering i sirliga stråkar eller luftiga rum. Endast i ett spår, den dubbelt förekommande ”När det skymmer”, återfinns den punkiga vilja att riva ner, dekonstruera, som också var en viktig beståndsdel i debutanten Hellmans låtskrivande.

Sedan kan förstås en del sägas om vad en 30 år äldre man väljer att berätta om. Det är märkligt att försöka bedöma ett konstnärskaps utveckling när det senaste verket kom till för så länge sedan. ”Äntligen borta” skapar på så vis lika mycket tomrum som helhet. Visst är Hellmans röst här igen, talar om slutet av livet där han som ung talade om början. Skriver fram stillhet där den yngre upplagan främst karaktäriserades av sin febriga otålighet. Men hur stabil och ombonad ”Äntligen borta” än är understryker själva existensen av den också hur stora delar som saknas av det som skulle kunna ha varit Jakob Hellmans musikaliska gärning.

Det är ju trots allt så. Hade han bara gjort en enda skiva hade tiden varit öppen. Men skiva nummer två sluter in de tre gångna decennierna i en bubbla av tysthet. Vad som hände då kommer ingen mer än Hellman själv någonsin få känna till. För alla som varit oroliga för att mysteriet skulle punkteras av att Hellman gav ut musik igen är ”Äntligen borta” alltså ett tydligt bevis på att så inte blev fallet. Om Jakob Hellman vill man fortfarande, kanske alltid, bara veta mer.

Bästa spår: ”Äntligen borta”

Läs mer:

Efter 32 år följer Jakob Hellman upp succéalbumet

Läs mer om musik och fler texter av Sara Martinsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt