Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jan-eklund-sa-blev-svarta-pengar-vita-nar-swedbank-inte-hade-koll-i-baltikum/

Kultur

Jan Eklund: Så blev svarta pengar vita när Swedbank inte hade koll i Baltikum

De S-märkta topparna Göran Persson och Jens Henriksson ska städa upp i Swedbank.
De S-märkta topparna Göran Persson och Jens Henriksson ska städa upp i Swedbank. Foto: Claudio Bresciani/TT

Swedbank utreds enligt uppgift av FBI för misstankar om penningtvätt och bedrägeri. Det kan stå banken dyrt. I Birgitta Forsbergs aktuella bok om Swedbank får man veta det mesta om de gamla smutsiga affärerna i Baltikum.

Skurkar, inte minst ekonomiska skurkar, säg svindlare och skattesmitare, brukar behöva hjälp av experter för att klara sig undan. Och den som kan betala hittar alltid någon jurist eller konsult som är beredd att fixa ett snyggt upplägg, där det stulna kapitalet snabbt försvinner till ett eller annat skatteparadis på andra sidan jorden, eller bakom en till synes proper fasad på stans finaste adress.

Omöjliga att spåra tillbaka till källan efter att ha studsat runt tillräckligt länge i finansvärldens oöverskådliga digitala system av transaktioner.

”Alla känner till oligarkerna, men det handlar inte bara om oligarkerna i Ryssland, det finns personer i Sverige som tar emot oligarkpengar. Hur tror du att lyxaffärerna i Stockholm överlever? Och fastighetsmarknaden, är det bara svenskar? Jag skulle inte tro det.”

Det säger en internationell bankexpert som har jobbat i Baltikum i Birgitta Forsbergs bok ”Swedbank – penningtvätten och lögnerna” som kom ut i höstas (Lind & co). Han vill som många andra i boken vara anonym, men är tillräckligt upprörd för att berätta.

Juristen och ex-polisen Martin Nordh uppskattar att det bara i Sverige tvättas minst 100 miljarder kronor om året. Och det är just experterna – skatteplanerare, revisorer och advokatbyråer – som för väl tilltagna arvoden fixar biffen.

”Om bara de här personerna hade gett fan i att hjälpa till att skapa brottsverktyg skulle en del brottsupplägg inte komma till bankerna”, säger Nordh till SvD:s Birgitta Forsberg.

Men de kommer. Och de kom i rasande rask fart till alla banker som var verksamma i Baltikum från 90-talet och framåt. Lettland blev det gamla östblockets Schweiz, där ryssar kunde dölja stulna rikedomar eller slussa dem vidare ut i världen. Det skulle till slut stå Swedbank mycket dyrt.

Hur den präktiga svenska folkrörelsebanken kunde hamna där – och dessutom höll på att gå omkull under finanskrisen 2008 – berättar Forsberg om med stor kunskap och dråpliga exempel. Hon har gjort ett omfattande och imponerande jobb som kronologiskt och pedagogisk täcker in bankens äventyr i österled.

Tyvärr kan det också bli så detaljerat och internt att läsaren slumrar till. Jag hade gärna sett ett djärvare snitt i det här rika och fascinerande materialet.

Strax före jul rapporterade Dagens Industri att amerikanska FBI utreder misstankar om penningtvätt och bedrägeri i Swedbank. Det är alla bankers värsta mardröm och kan resultera i skyhöga böter. Särskilt om man har vilselett New Yorks finansinspektion 2016 och 2018.

Enligt Birgitta Forsberg avkrävdes Swedbank redovisning av samtliga transaktioner som bankens kunder haft med den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca. Ja, skandalernas själva centrum i Panamaläckan från 2016.

Alla som skriver om Swedbanks fiffel måste luta sig emot SVT:s dokumentärer i ”Uppdrag granskning” från februari 2019. Redaktionen hade en unik läcka som gjorde att de kunde konkretisera några fall knutna till banken med 50 kontohavare som tvättat pengar för uppskattningsvis 40 miljarder.

Det sänkte bankens vd Birgitte Bonnesen så snabbt att man häpnade. Och resulterade i rekordböter av Finansinspektionen på hela 4 miljarder.

Riktigt så nära kommer inte Birgitta Forsberg busarna i Baltikum. Men hon vidgar historien och har mycket intressant och beskt att säga om Swedbanks slappa kontrollsystem, bankirernas girighet och fräcka mörkande inför marknaden och Finansinspektionen.

Nu städar de gamla s-märkta topparna Göran Persson (ordförande) och Jens Henriksson (vd) upp i banken. Det har sällan varit tydligare att rörelsen och kapitalet går sida vid sida och sitter i samma båt.

Läs fler krönikor och andra texter av Jan Eklund

Läs mer:

Panamadokumenten och blåsningen i tropikerna

Stenhård liten bok som avslöjar de rikas skattefusk

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt