Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jessica-metoo-ar-det-viktigaste-sedan-penicillinet/

Kultur

Jessica: Metoo är det viktigaste sedan penicillinet

Sofie Linde, dansk programledare, gav metoo en välbehövlig omstart i höst.
Sofie Linde, dansk programledare, gav metoo en välbehövlig omstart i höst. Foto: Martin Sylvest/TT

Kåseri. Jessica har så många metoo att hon inte ens övervägde att skriva om dem, de var ju vardag. Men världen förändrades, och nu händer det i Danmark också.

– Metoo är det viktigaste som hänt sedan penicillinet!

Journalistkollegorna i danska Århus tittar förvånat på mig.

– Hvorfur, undrar någon.

Har man börjat i rubrikform får man fortsätta.

– För jag tar inte skit längre.

Jag är på kurs i Danmark där metoo aldrig blev någon gamechanger 2017. Först när programledaren Sofie Linde i höstas berättade att en tv-chef hotat att ödelägga hennes karriär om hon inte utförde oralsex tog debatten fart. Första skalpen var partiledaren för Radikale venstre som fick avgå för att ha tafsat på en partikamrat.

Jag har så många metoo att de inte får plats i en krönika

Över 1.600 journalister har skrivit under en protest mot sexismen i branschen. Dansk debatt handlar ändå fortfarande om journalister över huvud taget får uttrycka någon åsikt med behållen trovärdighet. Det tycker jag nog ändå att vi får.

Läs mer: Tre år senare – nu har metoo kommit till Danmark

Jag har så många metoo att de inte får plats i en krönika. Jag har inte ens övervägt att skriva om dem tidigare. Det var ju vardag. Nu får jag ändå dra några snabbt för lite perspektiv.

Att få frågan ”ska vi knulla” av en kollega vid ett julbord. Att bli juckad bakifrån av en manlig kollega när man lutar sig över ett skrivbord. Att få en hand högt upp på låret under en intervju i taxi med en politiker. Att få intima frågor om ens sexliv av en fotograf på väg hem från ett jobb. Att få en mikrofon instoppad mellan brösten – för att ljudet skulle höras så mycket bättre då.

Århuskollegorna vid middagsbordet drar efter andan. Men bara för att en efter en börja vittna själva. Några berättar om händelser genom åren som de aldrig pratat med någon kollega om tidigare.

Att få en hand högt upp på låret under en intervju i taxi med en politiker

En gång ställde jag ändå en kollega till svars. Han som tyckte att vi skulle ha sex hemma hos honom. Fast jag trodde att vi var kollegor som bara åt sill vid ett julbord. Då var det mig det var fel på. ”Jag trodde faktiskt inte att du var sådan”, sade han lätt föraktfullt. Underförstått surkärring.

Nu har jag inget emot att vara en surkärring. Känns tvärtom glatt befriande. Jag tar gärna bort den oinbjudna handen från mitt lår och placerar den i knät där den hör hemma.

Jag har svårt att klandra danskarna. För mig tog det tre år att göra en metoo, just tack vare deras senfärdiga uppvaknande. Jag hoppas nu att kollegorna på andra sidan sundet förstår varför jag tycker att metoo är det viktigaste sedan penicillinet. Ett vaccin som förhoppningsvis håller för resten av vår tid.

Läs fler kåserier av Jessica, till exempel om att lyckas växa ur en superelastisk baddräkt.

Ämnen i artikeln

Journalistik
metoo
Danmark
Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt