Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jocke-och-jonna-riskerar-skattesmall/

KULTUR

Jocke och Jonna riskerar skattesmäll

Foto: Beatrice Lundborg

Efter den misslyckade börsintroduktionen drabbas influerarparet och tv-profilerna Jocke och Jonna Lundell av ett nytt bakslag – de riskerar en skattesmäll på hundratusentals kronor.

TT Text

Nyhetsbyrån Siren rapporterar att Skatteverket upptaxerar duon för åren 2019 och 2020, då de dragit av för kläder, skor och mat. Enligt kommunikationen med Skatteverket har Joakim och Jonna Lundell hänvisat till att avdragen för kläder och skor ska gälla som rekvisita då det ”är dokumentationen av företrädarnas eget liv och leverne”, skriver Folkbladet och Dagens Industri.

Även bolaget Jocke & Jonna AB, som de driver tillsammans med Danjal Kanani, får backning och ska betala mer i arbetsgivaravgifter och moms.

Skatteverket saknar även körjournaler för tre lyxbilar. Myndigheten anser sig inte kunna se om bilarna använts privat, vilket ger en upptaxering.

Det framgår också att parets hus har köpts av bolaget och sedan hyrts ut – till dem själva. Under den här perioden har man spelat in tv-programmet ”Lundellhuset – Sveriges lyxigaste bygge” som handlar om en renovering av makarnas villa i Norrköping. För det här har man begärt hyresavdrag. Men även här har Skatteverket haft synpunkter.

Skatteverket gör även tummen ned för en resa till Kreta 2019 där personer som inte är kopplade till bolaget deltog. Det skulle vara en resa som var kopplat till Jonna Lundells arbete med en blogg. Men Skatteverket anser inte att man har kunnat se att något mer omfattande arbete har gjorts på Kreta.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt