Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/johan-croneman-annie-loof-visar-att-det-finns-saker-och-ting-som-inte-ar-till-salu/

KULTUR | KRÖNIKA

Johan Croneman: Annie Lööf visar att det finns saker och ting som inte är till salu

Anna Hedenmo fick en av de sista intervjuerna med Annie Lööf som partiledare.
Foto: SVT

I SVT:s ”Min sanning” berättade avgående centerledaren Annie Lööf om hot, hat och svek. ”Jag såg en riktig politiker träda fram – kanske till och med en riktigt stor politiker”, skriver Johan Croneman.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Jag brukar säga att man inte ska bli politiker förrän kanske efter 30–40 år”, sade den kände barnläkaren och hjärnforskaren Hugo Lagercrantz till Martin Wicklin när han medverkade i P1:s ”Söndagsintervju” i november förra året.

Jag tittade på ”Min sanning” i söndagskväll och såg inte bara den avgående centerledaren Annie Lööf bli intervjuad. Jag såg också en riktig politiker träda fram. Kanske till och med en riktigt stor politiker.

Det var så dags, ett par månader innan hon ska avgå. Det är kanske först nu vi behöver henne, inte som den politiker hon var utan som den hon nu blev.

Hugo Lagercrantz skojade lite – men bara lite. Forskningen har nämligen visat att hjärnans utveckling fortsätter efter 20-årsåldern, kanske ändå upp till de trettio, och det är framför allt i pannloben det sker. ”Och det är där vi har vår klokskap, vår moral, och vad den gör, det är att den bromsar de här mer spontana och emotionella impulserna som kommer nerifrån hjärnan hos ungdomar exempelvis”, fortsatte Hugo Lagercrantz.

Anna Hedenmo gjorde ett riktigt skarpt jobb när hon fick Annie Lööf att öppna upp

Jag förstår att redaktionen för ”Min sanning” ville vara först ut med den sista Annie Lööf-intervjun, och Anna Hedenmo gjorde ett riktigt skarpt jobb när hon fick Annie Lööf att öppna upp. Tittarna hade nog ändå gärna väntat med intervjun tills Annie Lööf lämnat politiken helt, för att verkligen få höra hela hennes sanning, men det blev ändå ett överraskande rättframt samtal.

Annie Lööf erkände att hon ångrar att hon inte gick Vänsterpartiet till mötes och strök paragraf 44 i januariöverenskommelsen från 2019, som talade om att införa marknadshyror på nybyggnation, och hennes kritik mot moderatledaren Ulf Kristersson, hans svek mot Hédi Fried och allt vad ett handslag och ett löfte står för, var svidande. Ulf Kristerssons sätt att sälja ut vilka grundläggande värderingar som helst för att få och ta makten blev droppen för Annie Lööf.

Jag har skrivit ett antal texter om Annie Lööf och hennes tv-framträdanden. Den första är från 2011, när hon som 28-åring tillträdde som både centerledare och näringslivsminister och hängde runt i vartenda lek- och soffprogram för att visa upp den folkliga pippilottiga ”Annie fjån Vänamo”.

Unga människor behöver unga representanter inom politiken, absolut. Men det tar som sagt kanske minst tio år som vuxen innan man inser att det är pålitliga och konsekventa politiker man behöver som mest, och särskilt i kris – och då särskilt de som håller sig med principer och politisk hållning. Jag kräver samma sak av politiker som jag kräver av mina vänner och mig själv: Det finns saker och ting som inte är till salu.

Jag kräver samma sak av politiker som jag kräver av mina vänner och mig själv: Det finns saker och ting som inte är till salu

Nu kändes det som om detta verkligen hade landat, också i Annie Lööf. Och då går hon.

Hon berättar flera gånger under intervjuns gång hur hon som politiker gick in i sin roll, hur hon tog på sig sina skydd, och vi fattar, utan att hon själv behöver utveckla det, att det är en jätterustning att bära, en som gör både den praktiska och intellektuella rörligheten minimal.

Annie Lööf var kommunpolitiskt aktiv som 19-åring, invald i Riksdagen som 23-åring, partiledare som nyss fyllda 28. Nu är hon 39 och lämnar politiken. Man kan nog på goda grunder anta att Annie Lööf har ett välbetalt toppjobb på gång så småningom, kanske inom näringslivet, kanske som ambassadör. Och om Sveriges mest meningslösa jobb fortfarande finns kvar om 10–15 år, jag pratar om landshövdingeämbetet, så lär det vara som klippt och skuret för henne, i Jönköpings län, givetvis.

Efter varje tv-debatt de senaste 30 åren har det frågats efter den vuxne i rummet. När Annie Lööf till slut närmade sig den positionen fick hot, hat, våld och politiska svek henne att säga tack och hej. Hon visade sig ha politiska principer, och det säljer som bekant rätt kasst just nu. Trist.

Läs fler tv-krönikor av Johan Croneman.