Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/johan-hilton-forvanar-mig-att-malm-tar-sa-latt-pa-argumentet-om-fackkunskaper/

Scen

Johan Hilton: Hattarna skola ropa

Victor Malm, kulturskribent på Expressen.
Victor Malm, kulturskribent på Expressen. Foto: Klara Rasmussen

Expressens Victor Malm gör en falsk uppdelning mellan professionell bedömning och ”att vara intressant”, skriver DN:s Johan Hilton i en replik.

Tro mig: jag har inga synpunkter på Expressens recension av ”Liv Strömquist tänker på sig själv”. Min krönika (16/9) var ett försök att uppmärksamma en större tendens där bland annat Expressen utmärkt sig på senare år – att låta teaterkritiken rotera bland recensenter som vanligtvis inte skriver om scenkonst – snarare än ett enskilt fall.

Visst kan Victor Malm (Expressen 16/9) och jag rabbla bylines, om det skulle vara så. Och visst kan vi inta de förutbestämda rollerna som högbrynt gammal surdeg på morgontidning mot slängig underdog på kvällstidning i en förutsägbar commedia dell’arte, men är debatten betjänt av det, ärligt talat?

Likväl förvånar det mig lite att Malm, själv disputerad litteraturvetare, tar så lätt på argumentet om fackkunskaper och hellre väljer att fäktas med begrepp som gränspatruller, ”protektionistiska doktorshattar som ylar förtörnat” och ”kunskapsdemonstrerande analyser” än att bemöta det. Och därefter gör en falsk uppdelning mellan professionell bedömning och ”att vara intressant”. Jag vill nu drista mig att påstå att det ena hänger ihop med det andra. I Expressen såväl som i DN, förtörnat ylande doktorshattar eller ej.

Läs mer:

Johan Hilton: Tweeten satte fingret på frågan – vad spelar vi egentligen för roll?

Ämnen i artikeln

Scen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt