Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 20:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/jonas-thente-med-eufori-far-man-tva-forfattare-till-priset-av-en/

BÖCKER | KOMMENTAR

Jonas Thente: Med ”Eufori” får man två författare till priset av en

Elin Cullheds ”Eufori” är årets skönlitterära bok.
Elin Cullheds ”Eufori” är årets skönlitterära bok. Foto: Roger Turesson

I sin romanfantasi kring Sylvia Plath lyckas Elin Cullhed skaka liv i ikonen, hålla sig nära men ändå respektera henne, skriver DN:s Jonas Thente.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det sägs att en självmördare som slutligen bestämt sig kan kännas igen på euforin. Beslutet gör att depressionen går över i en befriad lycka. Sägs det. Elin Cullheds romanfantasi kring Sylvia Plaths liv inleds två månader före författarens självvalda död med att hon listar SJU SKÄL ATT INTE DÖ. Ännu diskuterar hon med sig själv. Hon är trettio år gammal.

Bland psykologer finns det en diskussion kring den så kallade Sylvia Plath-effekten. Den bygger på studier som pekar på att just kvinnliga poeter är mer benägna att ta sitt liv än alla andra skrivarkategorier.

Det finns en annan Sylvia Plath-effekt, som helt enkelt innebär att hon har blivit ett centrum för omfattande studier kring hennes författarskap och liv. Elin Cullhed blev en del av denna effekt när hon publicerade sin roman ”Eufori”. DN-läsare kunde redan förra sommaren ta del av Cullheds reseskildring från Devon, England, där hon följde i Plaths fotspår.

Även om jag kanske är lite trött på Sylvia Plath efter hundratals texter om henne ur olika vinklar, så lyckas Elin Cullhed skaka liv i ikonen, hålla sig nära men ändå respektera henne.

Ett Augustpris? Jodå, det är den värd, även om jag nog hade föredragit ett verk med mer självständiga och mer osäkrade utgångspunkter, som Maxim Grigorievs ”Europa” eller Ellen Mattsons ”Den svarta månens år”.

Men poängen med Augustpriset torde väl vara att rikta uppmärksamheten mot läsningen av svenska böcker, och att särskilt premiera en författare som kanske inte hittat sin publik i den utsträckning hon förtjänar.

Elin Cullhed förtjänar de nytillkomna läsare hon nu kommer att få. Det gör även de andra nominerade titlarna, så glöm inte bort dem. Med Elin Cullhed kan man rentav säga att man får två författare till priset av en. Och det är aldrig dåligt.

Läs mer:

Ingrid Elams recension av ”Eufori”.

Lotta Olsson om barn- och ungvinnaren: Ett både oväntat och spännande val

Jan Eklund om fackboksvinnaren: Det var tuff konkurrens, men rätt bok vann

Ämnen i artikeln

Böcker
Augustpriset

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt