Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/joseph-haydns-skapelsen-ar-makalos-musik/

Skivrecensioner

Joseph Haydns ”Skapelsen” är makalös musik

Joseph Haydn.
Joseph Haydn. Foto: Unknown

Skapelseoratoriet från 1798 får även dagens lyssnare att tro att ljuset är på väg tillbaka, skriver Martin Nyström.

Det har sagts att när Joseph Haydn hörde Georg Friedrich Händels oratoriemusik i London 1791 blev intrycket så starkt att han ville lära om allt från början.

Resultatet blev oratoriet ”Skapelsen”, med text ur Bibeln och John Miltons versepos ”Paradise lost”, som uruppfördes i Wien 1798. Inspirerat av Händels mobiliserande energier gestaltar oratoriet den rad av tillblivelser som skapelsemyten beskriver – från det formlösa kaoset till uppkomsten av människan.

Mest sensationell är tveklöst satsen där Gud uttalar orden ”Varde ljus” för kör och orkester. Ett avsnitt som Haydn hade gömt undan och inte hade låtit någon annan ta del av fram till uruppförandet.

Bland dem som var i publiken fanns den svenske diplomaten och tonsättaren Frederik Samuel Silverstolpe som beskrivit hur lågor tycktes flamma ur tonsättarens brinnande ögon. Och att atmosfären i salen var så elektrifierad att orkestern var tvungen att pausa i flera minuter innan de kunde fortsätta spela.

Denna makalösa musik kan man nu med fördel uppleva i den tidstrogna orkestern Il Giardino Armonicos tolkning av ”Skapelsen” under ledning av Giovanni Antonini. En tro på ljusets ankomst riktat direkt till oss i dag.

Bästa spår: ”Im Anfange schuf Gott Himmel und Erde”

Läs mer om musik och fler texter av Martin Nyström

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt