Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/journalisten-lars-weiss-ar-dod/

KULTUR

Journalisten Lars Weiss är död

Lars Weiss blev 75 år.
Lars Weiss blev 75 år. Foto: Magnus Hallgren

Journalisten och nyhetschefen Lars Weiss är död, uppger TV4 med hänvisning till hans anhöriga.

– Det går inte att överskatta den enorma betydelsen han har haft för både TV4 och Nyheterna, säger kanalens nyhetschef Fredrick Malmberg till DN.

Lars Weiss var med och startade nyhetsverksamheten på TV4 och arbetade där som nyhetschef och programdirektör i ett decennium.

– Lasse stod för seriositeten i kanalen när han skapade nyhetsverksamheten. Det är just vår nyhetsredaktion och vårt samhällsengagemang som i slutändan särskiljer TV4 från tv-kanalerna TV3 eller Kanal 5, säger nyhetschefen Fredrick Malmberg.

Han beskriver också hur Lars Weiss lyckades skapa en stämning på arbetsplatsen och visade att alla i produktionskedjan var lika viktiga för resultatet.

– Man ville vara duktig, att Lasse skulle tycka om en och man visste att vi gjorde det här tillsammans. Det fanns verkligen en nybyggaranda som också har hängt kvar i alla år, som kallas ”TV4-andan”, säger Fredrick Malmberg.

Som programchef var Lars Weiss på 90-talet också med och beslutade om satsningar på två program: ”Bingolotto” och ”Fångarna på fortet”.

– Båda blev ju gigantiska succéer.

Lars Weiss föddes 1946 i Linköping och har genom åren arbetat som journalist på bland annat Sveriges Radio, Aftonbladet och SVT. Han har också varit korrespondent i Washington och Paris. Utöver journalistiken har Lars Weiss skrivit flera romaner och boken ”I saknadens tid”, om sonens bortgång i en bilolycka i Irak.

Journalisten Anne Lagercrantz, som också hon varit chef för TV4 Nyheterna, säger till kanalen att Lars Weiss präglat en hel generations journalister.

– Det är en oerhört tråkig nyhet, det här är en person som betytt oerhört mycket för samhällsjournalistiken i Sverige, säger Anne Lagercrantz.

Lars Weiss avled efter en tids sjukdom på tisdagen, 75 år gammal.

Ämnen i artikeln

TV4
Journalistik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt