Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/karl-marx-dotter-kommer-ut-som-punkare-i-miss-marx/

FILM | RECENSION

Karl Marx dotter kommer ut som punkare i ”Miss Marx”

Romola Garai spelar Eleanor Marx i ”Miss Marx.
Romola Garai spelar Eleanor Marx i ”Miss Marx. Foto: Triart

”Miss Marx” porträtterar Karl Marx dotter Eleanor med punkinslag som gimmick. I övrigt en konventionell filmbiografi som blir en lite planlös vandring.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Det är en utmaning att porträttera historiska personer. Filmgenren har i sig en så stark personlighet att den kan komma i förgrunden. Man kan gå ifrån filmer om personligheter som Churchill, Lincoln och Coco Chanel med en känsla av att ha sett samma film om och om igen. Kostymer, tjänare, salonger, och så en legendarisk gestalt som stretar sig igenom en uppsättning motgångar och framgångar.

Ett dilemma. Fast kommer man som regissör inte på något annat sätt att utmärka sig än att addera punkrock bör man nog ta det som tecken på desperation snarare än inspiration. Italienska regissören och manusförfattaren Susanna Nicchiarelli lägger inte bara in punkrock på soundtracket. Hon låter till och med Karl Marx dotter Eleanor fara ut i ett rebelliskt dansnummer som får en att undra var proletariatets diktatur är när man behöver den.

I den scenen tar ”Miss Marx” en sväng in på kalkonterritorium. Annars är den i grunden en ganska konventionell filmbiografi med punkinslag som gimmick. Filmens problem är att regissören inte kan bestämma sig för vad som är viktigast att berätta om Eleanor Marx, spelad av Romola Garai.

Susanna Nicchhiarelli har sagt att hon är inspirerad av François Truffauts ”Berättelsen om Adèle H.” från 1975. Där gjorde Isabelle Adjani författaren Victor Hugos dotter, och filmen var ett tämligen renodlat kärleksdrama. Som Truffaut framställer det var Adèle Hugo intill vansinne besatt av en engelsk löjtnant, en förförartyp som efter en kort relation lämnat henne.

En parallell finns här i Eleanor Marx förhållande med Edward Aveling (Patrick Kennedy). Eddy är en sammetsögd odugling som snyltar på henne och partiet (Social Democratic Federation), och har affärer med andra kvinnor, men han är Eleanors stora kärlek och hon kan aldrig lämna honom.

Det förhållandet är nog kärnan i filmen. Men Nicchiarelli följer också Eleanors relation till Friedrich Engels, Marx vän och medarbetare och hela Marx-familjens välgörare. Och vi ska med Eleanor på politiska möten, där hon ibland är åhörare, ibland talare – i den rollen förvånansvärt färglös.

Det blir en alltför planlös vandring genom ett liv där allt tycks ha varit lika viktigt. ”Miss Marx” är en film som man kommer att minnas som ”den där med punkmusik”, inte för bilden av Eleanor Marx.

Se mer. Tre andra filmer om europeiska intellektuella: ”Hamsun” (1996, om norska författaren Knut Hamsun), ”Timmarna” (2002, om engelska författaren Virgina Woolf), ”Farväl Europa” (2016, om österrikiska författaren Stefan Zweig).

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt