Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/katarina-bjarvall-vem-sprangde-oss-i-luften-och-vem-skot-ihjal-lissy-schmidt/

KULTUR

Katarina Bjärvall: Vem sprängde oss i luften? Och vem sköt ihjäl Lissy Schmidt?

Bilden på den sprängda bilen. Katarina Bjärvall satt i framsätet till höger, fotografen Anders Blomdahl bak till höger.
Foto: Katarina Bjärvall

I mars 1994 utsattes två svenskar – en reporter och en fotograf – för ett sprängattentat i irakiska Kurdistan. De överlevde, men tre veckor senare mördades deras kollega, den tyska journalisten Lissy Schmidt, i samma region.

Katarina Bjärvall återvänder till händelserna för snart 30 år sedan, med hjälp av Saddam Husseins öppnade arkiv. Och konstaterar att det är minst lika riskfyllt att vara journalist i dag.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.