Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/klassiska-musikklubben-kb-lamnar-mollan-efter-30-ar/

SCEN

Klassiska musikklubben KB lämnar Möllan efter 30 år

Totte Lundgren utanför Kulturbolaget i Malmö.
Foto: Grant M Purdy

För 30 år sedan flyttade Kulturbolaget in i lokalerna på Bergsgatan 18 i Malmö. Efter en två veckor lång avskedsfest med band som Bob Hund, Nationalteatern och Miriam Bryant giggas det för sista gången på lördagskvällen.

Det har varit klart en tid att Kulturbolaget kommer att lämna sina lokaler intill Möllevångstorget i Malmö. Ännu återstår en del praktiskt innan försäljningen är klappad och klar, men något mer KB blir det inte i lokalerna.

För att fira, eller rättare sagt ta avsked, har det på KB under de senaste två veckorna hållits en uppsjö av spelningar och evenemang. På scen har band som Bob Hund, Wilmer X och Hardcore Superstar stått.

– Det är ett statement med många klassiska svenska band. En blandning av det bästa, säger Totte Lundgren till DN.

Under lördagskvällen stänger Dan Hylander igen en stor del av svensk musikhistoria när han som sista artist ställer sig på Bergsgatans scen. För 41 år sedan invigde han samma klubb som på den tiden låg i stadsdelen Erikslust.

Totte Lundgren jobbade då som kökschef. Sedan 1987 har han varit klubbens ägare.

– Vi har varit en stor del av den svenska musikscenen i 30 år, säger han när han får sammanfatta sitt och klubbens värv.

– Om du frågar människor för 20 år sedan så hade folk tyckt det var ett kul ställe att kolla på musik på. Men folk hade inte uppskattat det som den kulturinstitution som de gör i dag. När vi nu sagt att vi ska lägga ned får vi helt plötsligt ett erkännande och en annan publik, säger han.

Han minns en omfattande mängd spelningar. Countrystjärnan Emmylou Harris som helt tystade den över 800 personer stora publiken. Alla spelningar med Bob Hund. När Van Morrison spelade i fyra timmar. Eller när han bokade in ett för tiden ”okänt” band vid namn The Cardigans som förband till Eggstone.

Nina Persson kom tillbaka och spelade fler gånger på KB, trots Totte Lundgrens nedgörande omdöme efter The Cardigans första spelning där. Bilden är från 2014.
Foto: Sanna Dolck/ KVP/TT

– Det var den första spelning de gjorde utanför Jönköping. Jag sa till deras bokare att ”det är det sämsta skit jag hört”. Till svar fick jag ”vänta bara”. Och han hade ju rätt till slut, säger Totte Lundgren och skrattar.

– Jag har alltid älskat att jobba med människor och musik. Det är häftigt att ha en klubb när 800 svettiga människor trängs och det är fullt, säger han.

På frågan om han kommer känna sig sentimental när ridån går ned natten till söndag svarar han: ”Inte alls.”

– Fan, jag är gammal. Jag gillar musik, jag kommer att fortsätta jobba. Men jag har utflugna barn och barnbarn. Jag ser fram emot att jobba mindre, både jag och min fru. Jag tycker vi har gjort vårt och det är dags att lämna stafettpinnen vidare, säger han.

Kulturbolaget kommer inte att lägga ned helt. Under åren har de arrangerat större saker, som festivaler och utomhusspelningar med artister som Britney Spears och Bob Dylan.

Arrangörsverksamheten kommer att fortsätta, men nu utan en fast lokal. KB är involverat i Slagthuset i Malmö och kommer att samarbeta med scener i Malmö som Babel och Plan B. Redan nu är flera evenemang inbokade.

Och Totte Lundgren tror att Malmö även utan KB går en ljus musikalisk framtid till mötes.

– Jag vill verkligen framhålla de nya aktörerna, som Babel och Plan B, som har möjlighet och kraft att lyfta fram och boka ny musik. Så som jag har gjort tidigare.