Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/klimatkonsert-vaxlar-upp-arrangeras-pa-flera-platser-i-landet/

MUSIK

Klimatkonsert växlar upp - arrangeras på flera platser i landet

Maxida Märak är en av artisterna som uppträder på årets klimatkonserter som anordnas i Malmö, Linköping och Göteborg.
Maxida Märak är en av artisterna som uppträder på årets klimatkonserter som anordnas i Malmö, Linköping och Göteborg. Foto: Climate Live

Klimatkonserten Climate Live, som förra året lockade många besökare till Kungsträdgården i Stockholm, har i år letat sig ut i landet och hålls i Malmö, Linköping och Göteborg.

– Det kändes viktigt att komma ut utanför Stockholm, säger arrangören Andreas Magnusson.

I fjol anordnades en av Sveriges största klimatkonserter i Kungsträdgården i Stockholm med Greta Thunberg som talare och bland andra First Aid Kit och Victor Leksell på scen.

I år är det istället stadsfestivalerna Malmöfestivalen, Linköpings stadsfest och Kulturkalaset i Göteborg som står värd för den globala klimatkonserten.

– När vi började planera så övervägde vi lite olika alternativ, men sedan blev vi kontaktade av Göteborgs kulturkalas och Malmöfestivalen och då beslutade vi oss för att prova den här vägen, säger Andreas Magnusson, aktivist och projektkoordinator på Climate Live Sweden.

Han menar att man tidigt i processen bestämde sig för att arrangera konserten på andra platser än i huvudstaden.

– Särskilt vi har ett ansvar att nå utanför Stockholm, just för att klimatkrisen kommer att drabba oss alla. Därför är det viktigt att alla får en möjlighet att träffa människor som är engagerade i frågan. Det är inte så att Stockholm enbart behöver ställa om och förstå den här frågan.

Bland de artister som uppträder i år märks Maxida Märak, Joy, Louise Hoffsten och Isak Danielson.

– Vi har utgått från de vi tyckte passade in, några rikskända, men sedan vill vi gärna ha och kunna ge en plattform till mindre artister som är baserade i de här städerna eller i närområdet.

På vilket sätt kan musik uppmärksamma klimatkrisen?

– Kultur och musik har alltid varit en enande kraft. Jag tror att vi inom klimatrörelsen kan använda musiken på ett bra sätt. När vi till exempel får stöd av artister med stora plattformar, då får vi också människor med oss. Annars är det svårt att skapa en förståelse och ett engagemang för den här frågan. Men musik är något som verkligen berör och stärker människor.

Climate Live arrangeras av aktivister från den globala Fridays for future-rörelsen som med musik vill förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa.

Andreas Magnusson är aktivist och arrangör bakom Climate Live.
Andreas Magnusson är aktivist och arrangör bakom Climate Live. Foto: Anna Holm

Läs mer:

Musikarrangören Selam firar 25 år med konsertmånad

DN tipsar: Här är musiksommarens 37 hetaste höjdpunkter

Ämnen i artikeln

Musik
Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt