Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/konsekvent-costello-gor-popmusik-av-aldrandet/

MUSIK | RECENSION

Konsekvent Costello gör popmusik av åldrandet

Elvis Costello, nu 67 år fyllda, vrider upp volymen på nya popskivan.
Elvis Costello, nu 67 år fyllda, vrider upp volymen på nya popskivan. Foto: Mark Seliger

Elvis Costello är sällan lagom. ”The boy named if” är ett slags temaalbum om åldrande, fullt av snärtiga texter och fartfyllda sånger.

Bitvis underbart, bitvis bara för mycket, tycker Po Tidholm.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Virveln är hårt spänd och högt mixad och konsekvensen är obeveklig. Ungefär så här har Elvis Costello låtit sedan han debuterade. Vid 67 år fyllda har han fortfarande samma energinivå som när han började spela powerpop med punkattityd i London i mitten av 70-talet. Det är vansinnigt egentligen.

Ett problem med Costello är att hans katalog blivit utspädd och hans status lite kantstött till följd av hans enorma produktivitet. Popmusiken fick ganska snart konkurrens från alla andra genrer och de många samarbeten han inlett med allt ifrån operasångerskor, klassiska kvartetter, smörsångare till soulmusiker. Allt har inte blivit bra, men framför allt har det varit svårt att hänga med i svängarna.

Men skivorna med The Imposters – som i stort består av samma musiker som hans gamla band The Attractions – är som sagt konsekventa. Här ägnar han sig åt precis den där popmusiken han gör så bra. Så också på nya ”The boy named if” som är något slags temaalbum om åldrande, från pojke till man, och medföljs av en liten bok med en illustrerad novell för varje låt.

Det är snärtiga texter och fartfyllda sånger, fulla av de harmoniska krumbukter och tempoväxlingar han alltid ägnar sig åt. Bitvis underbart, bitvis bara för mycket. Elvis Costello är ofta det.

Bästa spår: My most beautiful mistake, Paint the red rose blue

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt