Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/konst-lamnad-pa-myrorna-salda-for-halv-miljon/

KONST

Konst lämnad på Myrorna såld för halv miljon

Arkivbild av gåvomottagningen på Myrorna.
Arkivbild av gåvomottagningen på Myrorna. Foto: Ola Torkelsson/TT

Brevbäraren Frans Peter Portin skänkte sina handmålade tavlor till Myrorna. Nyligen såldes de på auktion – för nästan 600 000 kronor.

TT Text

– Det är fina tavlor och en fantastisk historia, säger Mats Bergstrand på Crafoord auktioner till Göteborgs-Posten.

Under pseudonymen Francois Pierre Portin målade brevbäraren omkring 100 tavlor. När de lämnades in till Myrorna i Ropsten i Stockholm kontaktades Mats Bergstrand för en värdering. Han började lägga pussel om den tillbakadragne men skickliga konstnären.

Det visade sig snart att Frans Peter var son till den mer kände konstnären Charles Portin.

– Jag hade ingen aning om att Charles Portins son också målade tavlor. Det tror jag inte att någon hade, säger Mats Bergstrand.

Pengarna från auktionen har nått Myrorna och ska nu användas i Frälsningsarméns arbete för att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt