Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 20:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/konst-med-prepperattityd-av-isa-anderssson/

Konstrecensioner

Konst med prepperattityd av Isa Anderssson

Bild 1 av 3 Isa Andersson: ”Home Sweet Home”, 2020, nummer fyra i en serie på fem.
Foto: Galleri Duerr
Bild 2 av 3 Isa Andersson, ”Untitled”, 2020, staplade toarullar.
Foto: Galleri Duerr
Bild 3 av 3 Isa Andersson: ”Ramen”, 2019, skulptur av nudlar.
Foto: Galleri Duerr

Isa Anderssons utställning på Galleri Duerr speglar hotbilder i tiden, med skulpturer byggda av toapapper och nudlar. Tänkvärt och vackert, tycker Lotta Jonson.

När Isa Andersson bläddrade igenom MSB-foldern ”Om krisen eller kriget kommer” häromåret blev hon illa berörd. Inledningen talade i vi-termer medan resten fokuserade på det egna jaget. Prepper-rörelsen hade just fått vind i seglen.

Så kom pandemin och hennes olust steg.

I Galleri Duerrs källarvåning i Stockholm (med bunkerkänsla och ett surrande missljud) har hon nu placerat en avspärrningsanordning i handblåst klarglas, knogjärn av sylvassa nycklar, skulpturer av toapapper och nudlar. Samt mitt på golvet en installation med vatten förpackat i plastkorvar, tillräckligt många liter för några veckors behov. Men vad skulle hända om alla började hamstra dricksvatten? Hur mycket skulle bli kvar till dem som inte förmådde?

Utställningen ”Me But Not You” (visas t o m 5/9) är i mina ögon en adekvat reaktion på tendenser i tiden. Den speglar hot, rädsla och det tidstypiska ”individen framför kollektivet”. Design, konst, hantverk i en sällsynt lyckad förening, tillverkad av stål, sten, plast, syntetpäls, spets med mera. Vackert, infallsrikt och tänkvärt.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt