Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/konst-ska-spridas-over-hela-stockholm-i-jatteutstallning/

KONST

Konst ska spridas över hela Stockholm i jätteutställning

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och kultur och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) vid Otávio och Gustavo Pandolfos muralmålning vid Fiskargatan på Södermalm.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och kultur och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) vid Otávio och Gustavo Pandolfos muralmålning vid Fiskargatan på Södermalm. Foto: Lisa Mattisson

Stockholms stad går in som samarbetspartner med Wall Street Stockholm. Tillsammans tänker de sprida 222 nya konstverk i regionen inför en konstfestival i juni 2022.

Målsättningen är att skapa Europas största utställning av modern konst – och få i gång en nystart i huvudstaden efter pandemin.

– Inte minst utemiljön har ju blivit så mycket viktigare för stockholmarna nu, under pandemin har så många vistats ute, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) när DN möter henne och kultur och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) vid Otávio och Gustavo Pandolfos muralmålning vid Fiskargatan på Södermalm.

Muralverk är en konstform som de båda vill se fler av under nästa år i olika delar av huvudstaden.

– Den här satsningen är ett sätt att samla hela Stockholms län, inte bara innerstaden. Wall Street Stockholm vill samarbeta både med kommunerna och näringslivet, fastighetsägare och byggentreprenörer för att få till ett stort engagemang, säger Naddebo.

Vad för slags konst kommer att visas i utställningen?

– Det är modern offentlig konst, måleri, men också tillfällig arkitektur och muralmålningar med mera. Wall Street Stockholm kommer att arbeta fram vilken konst det blir.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och kultur och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) vid Otávio och Gustavo Pandolfos muralmålning vid Fiskargatan på Södermalm.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och kultur och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) vid Otávio och Gustavo Pandolfos muralmålning vid Fiskargatan på Södermalm. Foto: Lisa Mattisson

Jonas Naddebo beskriver satsningen som ett sätt att ”levandegöra stadsmiljön”.

– Vi vill göra staden mer kreativ och intressant och tillföra konst till ytterdelarna av staden som inte haft så mycket offentlig konst. I år jobbar vi med att skapa just fler muraler tillsammans med fastighetsägare för att få en långsiktig förvaltning.

Anna König Jerlmyr säger att det inte tidigare har funnits ett sådant här starkt fokus på att hitta områden som kan användas.

– Det här handlar både om att göra staden ren och trygg och skapa aktiviteter och konst som gör att folk i olika åldrar möts och kan ta del av nöjen och utbud.

Vad har ni lärt er av den skarpa kritiken kring hur tidigare konstsatsningar – i bland annat Nacka och Järfälla – har hanterats av klåfingriga politiker?

– Vikten av armlängdsavstånd till kulturens innehåll. Det är en superviktig princip för oss. Vi ska inte lägga oss i det kulturella innehållet, säger Naddebo. Och när det gäller en skälig ersättning till konstnärerna så kommer vi följa de avtal som Stockholm konst använder, det känns tryggt.

– Politiken skapar förutsättningar och tar initiativ till det här, men vi kommer inte att lägga oss i. Wall Street Stockholm har nu skapat en organisation som ska säkra att det inte blir en politisk styrning. Den läxan har vi lärt oss.

Anna König Jerlmyr nickar instämmande. Hon betonar också vikten av att använda Stockholms många grannskap för att sprida konst i regionen.

– Konstnärerna kommer att jobba med de boende i skapandet av konstverken. Varje plats är ju unik och man måste jobba mycket med identiteten och de boende som känner platsen bäst ska vara med, säger hon.

Sara Edström – ordförande för Konstnärernas riksorganisation som företräder 3 400 yrkesverksamma bild- och formkonstnärer – är försiktigt optimistisk inför det monumentala projektet.

– Politikerna tycks ju nu lyssna på oss och vill inte väcka någon kritik mot konstskaparna. Det här är ju ett utvecklingsprojekt där de privata fastighetsbolagen naturligtvis vill ha en positiv effekt av satsningen, säger hon till DN.

– Som en helhet är det här ju bra för det kan skapa väldigt många uppdrag för konstnärerna. Vi hoppas verkligen att politikerna förstår hur de ska gå till väga och håller tassarna borta, tillägger hon.

– Vill man ha konst så måste man vara beredd på att den nästan alltid ger olika reaktioner och att vissa blir arga.

Edström understryker samtidigt att det måste finnas kompetens bland de ansvariga i det konstnärliga rådet för satsningen. Men också bland de enskilda kommunerna som ska medverka:

– Med Wall Street Nackas satsning (som arrangerades första gången 2019) blev det väldigt tydligt hur viktigt det är att politikerna håller armlängds avstånd till konstskaparna. Men att det dessutom upprättas rimliga ekonomiska avtal betonar Sara Edström.

– Vi hoppas att de vill göra rätt den här gången så att det inte blir stark kritik igen som det blev mot Nackaprojektet.

Läs mer om konst

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt