Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/konstnaren-bjorn-erling-evensen-har-avlidit/

Konst

Konstnären Björn Erling Evensen har avlidit

Björn Erling Evensen.
Björn Erling Evensen. Foto: Sam Stadener

Björn Erling Evensen har avlidit. Den internationellt erkände konstnären, med offentliga konstverk i bland annat USA, Australien och Europa, blev 97 år gammal.

Björn Erling Evensen föddes i Stockholm den 8 februari 1924 och var en av Sveriges främsta skulptörer. Långa perioder av sitt liv tillbringade han i USA, innan han under senare år slog sig ned på Gotland. Där finns flera av hans verk, bland annat vid Uppsala universitets campus Gotland i Visby.

I New York står hans sju meter höga stålskulptur ”Spirit”, i Vasaparken i Stockholm står ”Drottningen och hennes skepp”.

Björn Erling Evensen avled på söndagen. Han blev 97 år gammal.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt