Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-svantesson-pekar-pa-sin-egen-ryggrad-och-konstaterar-att-den-bestar-av-ostkaka/

KULTUR | KOMMENTAR

Kristina Lindquist: Svantesson pekar på sin egen ryggrad och konstaterar att den består av ostkaka

Elisabeth Svantesson
Foto: Magnus Hallgren

”Det tyckte jag egentligen inte” är ett slags språklig motsvarighet till att retuschera bort Trotskij ur fotografier från Sovjetunionens barndom, skriver Kristina Lindquist om Elisabeth Svantessons uttalande i ”30 minuter”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det är fint att byta åsikt. Att omvärdera gamla principer är ett bevis för ett rörligt intellekt, oavsett vilka principer det handlar om. Hela den så kallade samtalsaktivismen bygger på premissen att det är mer hedervärt att spela in podd med nazister än att bekämpa dem. Men det är inte bara fint att byta fot, det är också praktiskt. Visa mig en högerdebattör som inte har ett oklart förflutet inom vänstern och därmed täcker in hela den retoriska spelplanen.

I veckans avsnitt av SVT:s ”30 minuter” tar Elisabeth Svantesson (M) den här konsten till en helt ny nivå, när hon konfronteras med ett fem år gammalt citat om Sverigedemokraterna. ”Delar av deras politik är rasistisk eftersom den bygger på ett 'vi och dem'”, sade hon till DN oktober 2016. Och nu ska de alltså samarbeta? Här har hon alla chanser i världen att svara enligt tidens melodi: Fem år? Vet du hur många gånger jag hinner byta åsikt om fascismen på fem år? Se på mitt rörliga intellekt!

I stället händer något förbluffande. ”Jag tycker att det var fel att jag sa att de har rasistisk politik för det tyckte jag egentligen inte då”, säger Svantesson och förklarar att det handlade om en ”period då alla gärna ville hitta de här etiketterna”.

Och vem kan veta vad Svantesson ”egentligen” tyckte för fem år sedan? Det enda vi vet är att hon glatt pekar på sin egen ryggrad och konstaterar att den består av ostkaka.

”Det tyckte jag egentligen inte” är ett slags språklig motsvarighet till att retuschera bort Trotskij ur fotografier från Sovjetunionens barndom. Han var aldrig där. Och när det handlar om att tvätta rent SD inför kommande maktskifte räcker det inte längre att byta åsikt – motståndet mot ett parti som föddes ur den svenska nynazismen har aldrig ens existerat. Rasism? Vad pratar du om?

Läs mer:

M-topp backar: Tyckte ”egentligen inte” att SD:s politik var rasistisk

Kristina Lindquist: Sällan har SD varit så irrelevanta som när striden gällde rätten till ett hem