Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kristina-sandberg-kommer-med-bok-om-cancern-och-ensamheten/

Böcker

Kristina Sandberg kommer med bok om cancern och ensamheten

Författaren Kristina Sandberg.
Författaren Kristina Sandberg. Foto: Thomas Karlsson

Det har gått sju år sedan sista delen i hyllade romantrilogin om hemmafrun Maj kom ut. I vår kommer författaren Kristina Sandberg med boken ”En ensam plats”, en självbiografisk berättelse om cancern, skräcken att dö från barnen och om sjukdomen som en mycket ensam plats.

Våren 2016 längtade Kristina Sandberg mest efter semester. Två år tidigare hade hon tilldelats Augustpriset för ”Liv till varje pris”, sista delen i romantrilogin om hemmafrun Maj. Hon föreläste och samtalade på otaliga bibliotek och scener, var borta mycket från barnen och började närma sig bristningsgränsen när hon fick ett samtal om att hennes pappa var död.

– Jag var mitt uppe i sorgeprocessen och allt praktiskt som följer med en människas död. Jag hade känt knölen ett tag och anade att jag var sjuk men sköt det framför mig, jag hade inte tid för det, säger hon.

I augusti samma år gick hon ändå till vårdcentralen och några veckor senare kom cancerbeskedet: tre aggressiva tumörer i bröstet. Om sjukdomen, barndomen i 1970-talets Sundsvall och om skrivande handlar ”En ensam plats” – Kristina Sandbergs första bok på sju år, som utkommer i maj i år på Norstedts.

– Texten kretsar till stor del kring frågan varför jag inte kom i kontakt med fiktionen, för det gjorde jag inte. Och jag tror att det hade att göra med krisen det innebär att bli allvarligt sjuk. Jag behövde inte hitta på för att ta reda på vad jag var med om. Utan jag behövde skriva det jag redan erfarit för att förstå vad som hade hänt.

Boken heter ”En ensam plats”, på vilket sätt handlar den om ensamhet?

– Jag märkte tidigt de där augustiveckorna att jag inte kunde göra mig begriplig för omgivningen. När jag berättade att jag hade tre aggressiva tumörer, att jag skulle behöva ta bort hela bröstet, tappa allt hår och att jag levde i skräck, fick jag tillbaka något annat.

Som vadå?

– Som att det var tur att jag var ung eller att tumörerna var små. Alla ville naturligtvis trösta och uppmuntra men i paniken behöver man bara få ett rum för rädslan, eller jag behövde det. Skrivandet blev ett sätt att få fästa erfarenheten i ord. ”En ensam plats” var en nödvändig text, men det var knappast texten jag drömde om att skriva.

Kristina Sandbergs bok ”En ensam plats” som utkommer i maj 2021 på Norstedts. Omslaget är ett utsnitt ur Karin Broos målning ”Tidig morgon” från 2015.
Kristina Sandbergs bok ”En ensam plats” som utkommer i maj 2021 på Norstedts. Omslaget är ett utsnitt ur Karin Broos målning ”Tidig morgon” från 2015. Foto: Norstedts

I författarskapet har Kristina Sandberg ofta dragits till ämnen och teman som hon uppfattar att omvärlden tycker är pinsamma eller rent av skamliga. När hon skrev trilogin om Maj, som inleds med romanen ”Att föda ett barn”, var det få som tyckte att skildringen av hemmafrun och hennes tillvaro verkade särskilt intressant. Hon minns det som att ingen då riktigt ville identifiera sig med en person som Maj. Men när romanen väl kommit ut förändrades det; Maj blev en karaktär många öppet relaterade till, i sig själva eller genom släktingar.

– Jag har tänkt på liknande sätt nu: Ska jag verkligen skriva om sjukdom och dessutom i autofiktiv form, är inte det lite pinsamt? Men texten handlar mycket om att återerövra ett skrivande, som är mitt eget.

Hur kom du till beslutet att faktiskt ge ut texten?

– Vet du, jag tycker knappt att jag landat i det beslutet än. För mig är det ganska läskigt att ge ut något igen. Det är fantastiskt att få läsare men offentligheten är också en skrämmande plats.

Var i livet befinner du dig nu, är du frisk?

– Jag frågade min läkare vad jag skulle svara på den frågan. Hon sa att jag skulle säga att jag är botad. Jag äter mediciner men jag mår bra och jag har prioriterat att ta det lugnare. Det känns inte bråttom att sätta i gång ett högt tempo i livet igen.

Läs mer:

Kristina Sandberg: Karriärkvinnan är dagens hemmafru

”Jag vill ge Maj plats. Jättemycket plats.”

Ämnen i artikeln

Böcker
Cancer

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt