Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kulturen-oppnar-klimatsmart-materialmagasin/

Kultur

Kulturen öppnar klimatsmart materialmagasin

Det nya materialmagasinet i Ulvsunda.
Det nya materialmagasinet i Ulvsunda. Foto: Fredrik Nyberg

Konsthallen Liljevalchs och sju andra institutioner öppnar ett magasin för återanvändning av utställningsmaterial och scenografi. Syftet är att minska det nuvarande resursslöseriet.

Idén till projektet uppstod i samband med en utställning på Liljevalchs för några år sedan, berättar konsthallens chef Mårten Castenfors.

– Vi gjorde en modeutställning och en curator nämnde hur märkligt det var att man aldrig återanvänder utställningsrekvisita. På grund av platsbrist kör man bara fram en container där man slänger ner alltihop. Vi funderade lite kring det och kom fram till att vi skulle hitta ett smart sätt att återvinna materialet, säger Mårten Castenfors.

Projektet är ett samarbete mellan Liljevalchs och sju andra kulturinstitutioner, däribland Dramaten, Kungliga Operan och Kulturhuset Stadsteatern. Användbart material från aktörerna samlades in i slutet av förra året och kördes till det 600 kvadratmeter stora magasinet i Ulvsunda, väster om Stockholm.

De samarbetande institutionerna har möjlighet att låna material och övriga aktörer får hyra utrustningen för en symbolisk summa. Bokning sker på en nystartad hemsida.

– Vi har redan fått in stora transporter med material. Det rör sig om socklar till skulpturer, mannekängdockor, monitorer, elprylar, en ljusanläggning, virke och färg. Det är högt och lågt. Allt möjligt som man använder på en scen eller i en utställning, säger Mårten Castenfors.

Ambitionen med materialmagasinet är framför allt att bidra till en klimatsmart användning av utrustningen. Men initiativet är också ett sätt för institutionerna att stötta mindre aktörer med begränsad ekonomi.

– Om till exempel stadens bibliotek eller Kulturskolan har ett projekt och behöver utrustning så kan de vända sig till oss. En liten teatergrupp kanske behöver textilier eller ljussättning till en pjäs. Då kan de hyra det för en liten slant. I vanliga fall kanske de hade struntat i utrustning men nu finns den möjligheten. Det blir ett sätt för oss att berika och underlätta för det fria kulturlivet.

Projektet ska pågå i tre års tid. Därefter blir det en utvärdering och diskussion om eventuell fortsättning.

– Vi har tecknat ett förmånligt kontrakt på lokalen och nu får vi helt enkelt se hur det går, om det blir som i våra drömmar. Jag tror stenhårt på det här och känner mig övertygad om att det kommer att bli bra, säger Mårten Castenfors.

Magasinet invigs torsdagen den 21 januari. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) samt representanter för de samarbetande institutionerna kommer att närvara.

Ämnen i artikeln

Dramaten

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt