Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kulturen-stangs-ner-det-kommer-inte-att-kunna-framforas-nagon-scenkonst/

Scen

Kulturbranschen: Nu får vi näringsförbud på riktigt

Tomma salonger.
Tomma salonger. Foto: Magnus Hallgren

Regeringen föreslår att taket för allmänna sammankomster ska sänkas till maximalt åtta personer från och med nästa vecka. Dessutom stryks det så kallade trubadurundantaget.

– Nu får vi näringsförbud på riktigt, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

På en presskonferens på måndagen gav statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med flera andra ministrar beskedet att taket för allmänna sammankomster ska sänkas till åtta personer. Förslaget är tänkt att träda i kraft tisdagen den 24 november.

– Gör din plikt, ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, sade Stefan Löfven på presskonferensen.

Regeringens utgångspunkt är att ändringen inte ska gälla i mer än fyra veckor, men de flaggar samtidigt för att den kan komma att förlängas över jul och nyår om läget inte förbättras.

Dessutom ska det så kallade trubadurundantaget tas bort, det vill säga att restauranger och liknande verksamheter har kunnat ha uppträdande artister för en sittande publik som serveras mat eller dryck.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) konstaterade att de skärpta restriktionerna kommer att drabba särskilt kultur- och idrottsbranschen.

– Regeringen har alldeles nyss presenterat stöd för dessa branscher, men det kommer sannolikt inte att räcka. Självklart kommer vi då se över behovet av att stärka stödet till de sektorer som påverkas av de här skärpta restriktionerna, sade Per Bolund.

Mikael Brännvall, vd på Svensk scenkonst, säger att han har förståelse för att regeringen vill ta till ytterligare åtgärder för att bromsa smittspridningen.

– Det här innebär i princip att det inte kommer att kunna framföras någon scenkonst under den här perioden. Det är naturligtvis viktigt att staten backar upp det här med fortsatta krisstöd, säger Mikael Brännvall.

Dessutom anser han att det kommer att behövas en plan för hur Sveriges scener ska komma tillbaka efter att restriktionerna hävs. Mikael Brännvall påpekar också att de lokala restriktionerna som gällt i en rad län inneburit att det endast är ett fåtal scener kunnat bedriva verksamhet.

– För den stora privata scenkonstsektorn betyder det här ingen skillnad, för där har man inte kunnat spela på flera flera månader, säger Mikael Brännvall.

– Vi tänker framför allt på de privata scenkonstaktörerna, där många kämpar väldigt hårt för att överleva.

Calle Nathanson är vd för Folkets hus och parker är förstående till de nya restriktionerna.

– Det är en ökad smittspridning och vi får ju bara förhålla oss. Om sjukvården och Folkhälsomyndigheten ser att vi behöver det så är det ju självklart. Vi har ju varit extremt noggranna med hur man bedriver en smittsäker verksamhet.

För ett par veckor sedan hölls ett möte med publikrådet där arrangörsorganisationer, kulturdepartementet, näringsdepartementet och Folkhälsomyndigheten medverkade. Där diskuterades hur smittsäkra arrangemang skulle kunna äga rum.

Hur känns det att restriktionerna nu går åt andra hållet?

– Det kommer att slå hårdare. Fram till nu har vi haft en begränsad näringsverksamhet men nu får vi näringsförbud på riktigt.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live, menar att åtta personer är nästan lika med noll då det innebär att arrangörer inte kan bedriva en verksamhet.

– Vi har haft förhoppningar om att göra mindre grejer men nu ställs det in helt och hållet. Det är tufft, jävligt tufft. Både ekonomiskt och mentalt.

Han säger att många arrangörer redan har ställt in sina evenemang och att det med tiden blir allt tuffare för branschen att överleva.

– Nu har det gått väldigt lång tid och många har hittat sätt att ändå ta sig fram med de tidigare restriktionerna. Men nu är det väldigt viktigt att det kommer till stöd för det går inte att göra någonting, säger Pihlgren.

Kan branschen leva på livestreamade spelningar?

– Nej, det finns ingen ekonomi i det alls. I början gick det bra för att folk ville stötta sitt favorithak, men att göra det på en kommersiell grund fungerar inte. Det kan vara ett mentalt stöd men inte ekonomiskt, svarar Joppe Pihlgren.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon betonar hur allvarlig situationen är för alla de kulturverksamheter som kämpar under rådande förhållanden. Han efterfrågar också större framförhållning från regeringen.

– Nu är det viktigt att regeringen tydligt deklarerar vad som händer framåt utifrån olika scenarion för att kunna planera verksamheten. Det behövs omfattande stöd för att inte viktig kompetens och arbetsplatser ska försvinna. Vi håller ut, men vi behöver stöd, säger Simon Norrthon.

Även Kungliga operans vd Birgitta Svendén visar förståelse för situationen. Hon har dock svårt att i nuläget uttala sig om de framtida ekonomiska konsekvenserna.

– Allting är väldigt osäkert nu. Vi beslutade i torsdags att ställa in alla våra publika föreställningar till årsskiftet, och kommer vi inte i gång snart med föreställningar kommer även nästa års ekonomi att påverkas kraftigt. Våra budgetprognoser visar att vi kan hålla ut under första kvartalet 2021, men efter det ser vi stora intäktsförluster. Vi har redan gjort kraftfulla besparingar, och det kommer vi att fortsätta med, men hur länge de räcker återstår att se, säger Birgitta Svendén.

Hon lyfter också att pandemin resulterar i förlorad arbetskompetens.

– Det gäller hela scenkonstbranschen där fler och fler lämnar sina yrken och söker nya jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp, och om vi inte kommer upp i något så när normala förhållanden 2021 kommer vi antagligen förlora fler dansare och sångare, men även scenografer och alla de som arbetar med ljus och ljud. Väldigt många yrkeskategorier blöder just nu.

Riksteaterns vd Magnus Aspegren säger att de kommer att ställa in den turnerande verksamheten fram till och med julen och att de nu behöver börja arbeta med hur verksamheten ska komma i gång under våren, förutsatt att smittspridningen minskar.

– Nu blir det att vi vänder oss mot olika typer av krisstöd, för hela branschen blöder. De har antytt att det ska komma, och vi får hoppas och lita på det.

Oscarteatern hade planerat att ha premiär för föreställningen ”Rain Man” med bland annat Robert Gustafsson och Jonas Karlsson i september i år. I april beslutade teatern att skjuta på premiären till januari 2021 men när det i höst stod klart att pandemin ännu härjade beslutades föreställningen att flyttas till september 2021.

– Det är förfärligt för alla människor runt om: scentekniker, skådespelare och musiker. Det är ju många som blir drabbade. Vi hade sålt en hel del biljetter till ”Rain Man” och var glada för det. 99 procent av biljettköparna har tackat ja till att få komma ett annat datum så de flesta har en väldig förståelse, säger teaterdirektör Vicky von der Lancken.

Hur påverkar restriktionerna er verksamhet i stort?

– För oss är det nästan ingen skillnad. Vi har i princip haft näringsförbud sedan i mars när vi fick lämna ”Så som i himmelen”. Men det är bråttom med stöd om vi ska klara oss. Något som dock är fantastiskt är hur vi i branschen håller ihop, vi har fått så mycket hjälp av Svensk scenkonst, säger von der Lancken och tillägger:

– Jag hoppas att vi sitter här om en månad och att vaccinet har kommit. Vi ligger ju redan på planering för 2022, vi behöver lång framförhållning.

Läs mer:

Allmänna sammankomster begränsas till åtta personer

Större coronautbrott på Sveriges Radio

Ämnen i artikeln

Scen
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt