Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kulturministern-presenterar-utredare-for-press-och-mediestodet/

KULTUR

Tidigare SR-chefen blir regeringens utredare för press- och mediestödet

01:23. Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade under en presskonferens på torsdagen Mats Svegfors som den som ska se över press- och mediestödet.

Moderaten och tidigare mediechefen Mats Svegfors blir regeringens nya utredare för press- och mediestödet. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) på torsdagen.

– Vi måste ha ett press- och mediestöd som följer med i sin tid, säger hon.

Amanda Lind hänvisar till att det skett stora förändringar i medielandskapet de senaste åren, men att dagens modell bygger på prenumererade papperstidningar.

– Det är en modell som i allt högre grad blir ohållbar. Därför har utredaren ett brett mandat att både analysera de nuvarande stödformer som finns och att föreslå förändringar, säger kulturministern om den utredning som nu tillsätts.

Mats Svegfors har en lång erfarenhet av mediebranschen, bland annat som chefredaktör på Svenska Dagbladet och vd för Sveriges Radio. Han har också varit politiskt engagerad i Moderaterna och arbetade med partiets idéprogram för 2020-talet, samt varit landshövding i Västmanlands län. I dag är han medlem i partiet, men har inga uppdrag.

– Han är en väldigt erfaren person, både från public service och den kommersiella tidningsbranschen. Jag är helt övertygad om att han med stor integritet kan ta sig an det här uppdraget, säger Amanda Lind som ett svar på frågan om hans politiska hemvist spelat roll för tillsättandet.

Mats Svegfors betonar att hans ambition är att föra samtal med riksdagens partier för att hitta en samsyn. Han kommer även att föra samtal med bland andra Tidningsutgivarna.

– Men jag är också intresserad av direktkontakt med enskilda medieföretag, för att på allvar förstå hur saker och ting fungerar och hur stödformerna påverkar dem, säger han.

Utformningen på press- och mediestöden har diskuterats en längre tid. I våras föreslog branschorganisationen Utgivarna att det så kallade driftsstödet skulle slopas och ersättas av ett momsavdrag för tidningar i stället. Dessutom föreslog de att arbetsgivaravgiften för journalister ska sänkas.

Utredningen kommer bland annat att utreda ett eventuellt momsundantag. Amanda Lind håller också med om att driftstödet i sin nuvarande form har spelat ut sin roll.

– Det skapades framför allt för att stötta andratidningar på en ort, men nu ser medielandskapet helt annorlunda ut. Det finns många orter med bara en tidning och det blir godtyckligt vilka som kvalificerar in till nuvarande stöd, säger hon.

Kritikerna menar också att stödet behöver förändras eftersom det bygger på ett gammalt system och behöver uppdateras efter dagens digitala mediebransch.

Enligt Mats Svegfors kommer han i utredningen att särskilt fokusera på hur stöden kan anpassas till den digitala omställningen.

– De trycka upplagorna har gått brant ner. Jag säger inte att det motiverar ett drastiskt brott med det vi har, men vi måste manövrera oss fram till en situation där utgångspunkten inte är den tryckta tidningen, säger han.

Samtidigt ska även det nuvarande distributionsstödet analyseras.

– Vi har ett större behov av ett teknikneutralt stöd, men vi behöver också säkra övergången så att papperstidningarna värnas, säger Amanda Lind. Det är fortfarande många, särskilt äldre, som får sina nyheter via dem.

Thomas Mattsson, styrelseledamot i Utgivarna, välkomnar utredningen.

– Det är positivt att politiken ser publicistiken som demokrativiktig. Att regeringen ska utreda ett eventuellt momsundantag är precis i regel med det som tidningsföretagen har efterfrågat för att bättre klara omställningen från tryckta dagstidningar till digitala nyhetsmedier. I en miljö där man konkurrerar med globala techjättar som tar annonspengar från traditionella lokaltidningar och skickar dem till skatteparadis är det rimligt att vi anpassar våra press- och mediestöd, säger han.

Han anser också att Mats Svegfors är ”ett utmärkt val” av utredare.

– Han är borglig men tillsätts av en rödgrön regering och jag tror att det borgar för politiskt samförstånd.

Läs mer:

Kulturministern vill se förändring av presstödet

Ämnen i artikeln

Presstöd
Amanda Lind

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt