Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/kultursektorn-i-mote-med-regeringen-armlangds-avstand-galler/

KONST

Kultursektorn i möte med regeringen: ”Armlängds avstånd gäller”

Ulf Dernevik fick den försäkran han efterfrågat av regeringspartierna.
Foto: Jack MikrutDI/TT

Regeringspartierna träffade under tisdagen flera aktörer inom kultursektorn som i en debattartikel har vädrat sin oro över kulturens oberoende och upprätthållandet av principen om armlängds avstånd.

– Riksdagspolitikerna klargjorde att armlängds avstånd gäller, säger Ulf Dernevik, generalsekreterare på Länsmuseernas samarbetsråd.

Det var i en debattartikel i slutet av februari som Länsmuseernas samarbetsråd, fackförbundet DIK och Svensk biblioteksförening uppmanade regeringspartierna att ”ta ansvar för kulturlivets oberoende” och bjöd in regeringen till mötet. Detta efter uttalande från regeringsunderlagets största parti, SD, om att principen bör omdefinieras.

På tisdagens möte deltog representanter från de tre föreningarna samt politikerna Robert Hannah (L), Kristina Axén Olin (M) och Roland Utbult (KD).

Ulf Dernevik, generalsekreterare på Länsmuseernas samarbetsråd, är nöjd med samtalet.

– Riksdagspolitikerna klargjorde att armlängds avstånd gäller, att det inte är tal om att det skulle innebära något annat än vad som traditionellt avses, det vill säga att politikerna ska hålla sig ifrån kulturens innehåll, säger han.

Han hoppas att det kommer märkas i debatten framöver.

– Nu kommer vi följa detta noga. Vi förväntar oss att vi också ser någon skillnad i offentligheten, så att de här missförstånden kan skingras och att kulturinstitutionerna kan få den arbetsro de så innerligt behöver.

Läs mer:

SD-politiker vill styra museums innehåll: Kulturarv inte nutidskonst

SD gör kulturpolitiken till stridsfråga i Gävle

Kulturinstitutioner vill att regeringen agerar om ”armlängds avstånd”