Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lars-norens-personliga-foremal-pa-auktion/

SCEN

Lars Noréns personliga föremål på auktion

Lars Norén.
Lars Norén. Foto: Anna Bergkvist/GT/TT

Dramatikern Lars Norén gick bort i vintras efter att ha insjuknat i covid-19. Nu säljs en samling av hans ägodelar på auktion på Bukowskis.

‒ Vi valde att ordna en auktion för vi hoppas att Lars ting kan få nytt liv i andras hem och samlingar, säger Noréns dotter Nelly Bonner till TT.

TT Text

En italiensk cykel med bockstyre, en elektrisk skrivmaskin, en skivsamling med allt från Brahms till Sonny Rollins, och stolar ‒ mängder av stolar. Det är några av Lars Noréns tidigare ägodelar som ska auktioneras ut på Bukowskis.

Sammanlagt rör det sig om 175 föremål som dramatikern uppmanade sina anhöriga att sälja innan han gick bort.

‒ Pappa ägde inte så mycket saker, han var väldigt bra på att rensa och spara det han tyckte var viktigt. Det har varit en fin och känslosam process att gå igenom allting, säger Nelly Bonner.

Föremålen tecknar en bild av hur dramatikern levde sitt liv, vad han tyckte om och vad han ogillade. Många av dem är också bekanta för den som har tagit sig igenom de olika volymerna med Lars Noréns dagböcker som har getts ut under titeln ”En dramatikers dagbok”.

Bland annat säljs det skrivbord som var Noréns arbetsplats när han skrev flertalet av sina verk.

‒ Arvet ska tjäna som en påminnelse om konstens kraft i samhället, och om människans sanna röst. Tingen som finns lämnade efter honom blir en symbol för vad han stod för och vad han verkade för, säger Nelly Bonner.

Auktionen ”Lars Norén ‒ ting” pågår på Bukowskis 8‒17 oktober.

Läs mer:

Kultursverige minns Lars Norén: ”Jag tvekar aldrig att kalla honom ett geni”

Lars Norén är död – blev 76 år

Ämnen i artikeln

Scen
Böcker
Bukowskis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt