Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lasse-soderberg-far-sorescupriset/

Böcker

Lasse Söderberg får Sorescupriset

Författaren, poeten, översättaren och essäisten Lasse Söderberg tilldelas Sorescupriset för ”en snart sju decennier lång, oförtröttlig ansträngning att vidga den svenska litteraturens och kulturens gränser”.

TT Text

Det meddelar det rumänska kulturinstitutet som delar ut priset. Söderberg (född 1931) har gett ut egna diktsamlingar, självbiografiska minnesteckningar och gjort sig känd för att översätta fransk, spansk och latinamerikansk poesi. Han har arrangerat flertalet av de internationella poesidagarna i Malmö och länge varit verksam som litteraturkritiker för Expressen, BLM, Arbetet och Sydsvenskan.

Priset på 50.000 kronor är döpt efter den framlidne poeten, dramatikern och författaren Marin Sorescu (1936–1996), som var god vän med Söderberg sedan de två träffades i Malmö på 70-talet.

”Min tacksamhet är dubbel. Dels tackar jag för själva priset med vad det innebär av ekonomiskt andrum och möjlighet till fördjupning. Dels för att det dessutom råkar vara det pris som bär Marin Sorescus namn. Vi hade en hel del gemensamt. Därför kan jag höra honom viska i örat på den obestickliga juryn. ’Ge priset till Lasse’. Och så gjorde det. Toppen!”, säger Söderberg i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt