Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/linus-hagstrom-pedanteri-har-utmarkt-den-svenska-viljan-att-ga-med-i-nato/

KULTURDEBATT

Linus Hagström: Pedanteri kännetecknar den svenska viljan att gå med i Nato

Även om det inte klart uttalades, går det på basis av hur Nato-beslutet fattades att konstatera att något som liknar ett undantagstillstånd rådde i Sverige våren 2022, skriver Linus Hagström. På bilden statsminister Magdalena Andersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: Niklas Sagrén, Olivier Matthys/AP

Att gå med i Nato har framställts som en närmast teknokratisk och riskfri manöver. Det är ett exempel på hur säkerhetspolitikens inneboende osäkerhet underskattas eller döljs. Oförmågan att leva med osäkerhet bidrar till att vi just nu håller på att ge upp den strategiskt vaga linje som tidigare bidragit till avspänning, skriver Linus Hagström professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.