Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lisa-langseth-var-generation-har-forlorat-sig-i-det-digitala-ekorrhjulet/

Regissören Lisa Langseth är aktuell med säsong två av ”Kärlek & anarki”, tv-serien som har ritat om den svenska sitcomkartan. Serien hyllades unisont efter premiären, senhösten 2020.
Regissören Lisa Langseth är aktuell med säsong två av ”Kärlek & anarki”, tv-serien som har ritat om den svenska sitcomkartan. Serien hyllades unisont efter premiären, senhösten 2020. Foto: Eva Tedesjö
BÖCKER

Lisa Langseth: ”Vår generation har förlorat sig i det digitala ekorrhjulet”

I säsong två av ”Kärlek & anarki”, succéserien om ett förlag, har regissören Lisa Langseth förlagt delar av handlingen till Sveriges mest omtalade antikvariat. ”Jag brukade älska videobutiker också. Gå runt där, planlöst, plocka ut och hålla. Det finns något värdefullt i det där som man går miste om på skärmen”, säger hon om sin kärlek till butiksmiljön.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 7 ”Den litterära kulturen är ledande i samhället. Det är där som de mest intressanta frågeställningarna uppstår.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 7 ”Jag får ibland känslan av att vår generation har förlorat sig i det digitala ekorrhjulet. Men när man har barn måste man försöka bromsa känslan av att allt är på väg åt helvete”.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 7 Lisa Langseth har arbetat med film och teater i tjugo år, men det var på gymnasiet som hon började skriva på allvar.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 7 ”Genomlevd ångest är en stor resurs när det kommer till att förstå andra människor, både fiktiva och verkliga.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 7 Lisa Langseth växte upp med starkt vänsterövertygade föräldrar. Ovanför tv:n i vardagsrummet i Hjorthagen hängde en affisch på Richard Nixon, med dollarögon och skräckinjagande huggtänder. Rubriken: ”STÖD FNL!” Klassbegreppet har färgat henne på olika sätt.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 7 ”När jag skriver börjar jag ofta med en djupt personlig smärtpunkt. Sen korsar jag det med en samhällsfråga eller politisk strömning i tiden, något som är själsligt viktigt för mig. Sen funderar jag ett tag till, och då blir det en big bang!”
Foto: Eva Tedesjö