Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 06:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/loki-en-lyckat-lattsam-gata-med-nostalgiska-flortar/

FILM | RECENSION

”Loki” en lyckat lättsam gåta med nostalgiska flörtar

Tom Hiddleston gör titelrollen i ”Loki”
Tom Hiddleston gör titelrollen i ”Loki” Foto: Marvel studios

Tom Hiddleston är tillbaka som Loki, universums ledande lurendrejare i Marvels actionspäckade värld av superhjältar. Kluriga tankelekar, analog scenografi och comeback för Owen Wilson gör tv-serien ”Loki” underhållande, skriver Jacob Lundström.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Dags att säga hej igen till Loki, som visserligen dog i 2018 års ”Avengers: Infinity war”, men genom en tidsresa kunde dyka upp i uppföljaren ”Avengers: Endgame” året därpå – bara för sedan att försvinna genom ett maskhål.

I ”Loki” möter vi den antagonistiska asaguden på andra sidan, någonstans i Gobiöknen, där tidspolisen plötsligt viftar med en arresteringsorder. Snart hamnar han framför domaren hos den kosmiska myndigheten Time variance authority, som övervakar avvikelser mot den ödesbestämda tidslinjen.

Krångligt? Med sina experiment kring multiversum har Marvel onekligen hittat ett sätt att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Kakan i det här fallet är en domedag av något slag, som manusförfattaren alltså först kan krama varje droppe ur och sedan återställa genom ett ångraknäpp med fingrarna. På så sätt kunde alla fallna hjältar återvända från de döda i finalen på ”Avengers: Endgame”. Med ett och annat undantag – men det behöver ju inte vara för sent för dem heller!

För nu gläntar ytterligare alternativa universum på dörren, vilket öppnar för oändliga möjligheter och fallgropar. Det har förstås en avdramatiserande effekt, eftersom det blir svårare att överblicka vad som står på spel, men samtidigt fördelen att ingen av fansens favoriter måste dö. Ingen kan ju riktigt ta apokalypshotet på allvar igen. Därför verkar sagans så kallade fjärde fas dels zooma ut till det svindlande omöjliga pusslet, det vill säga multiversum, dels zooma in på enskilda liv.

Foto: Marvel studios

Den lyckat lättsamma gåtan ”Loki” tar konsekvenserna av den narrativa formlösheten, precis som ”Wandavision”, som inledde den fjärde fasen tidigare i vår. Resultatet är mindre svulstig sentimentalitet och mer klurig tankelek. Bägge serierna är dessutom nostalgiska flörtar, som för att osäkra framåtrörelsen. Den påfallande analoga scenografin i ”Loki” påminner om hur sci fi kunde te sig för ett halvsekel sedan – ”År 2001-ett rymdäventyr” möter Fassbinders serie ”World on a wire”.

Tom Hiddleston firar tio år som Loki, efter debuten i ”Thor”, och har förfinat sin älskvärda antihjälte genom att kombinera ett lömskt leende med en brittisk accent. Det är såklart roligt att ställa hans högtravande retorik, om att göra anspråk på tronen i Asgård och så vidare, mot Owen Wilsons Texasdialekt i rollen som den tillbakalutade tidspolisen Mobius. Ja, med all respekt för Marvel är ”Loki” minst lika intressant som Wilsons comeback. Få – eventuellt inga – filmer eller serier blir sämre av hans närvaro.

Wilsons halvt roade, halvt obrydda uppsyn ger en komisk dimension till ”Loki”, även om han spelar en grånad specialpolis som försöker hinna ikapp en mordisk tidsförbrytare. Mobius tar hjälp av trickstern Loki, som trots allt är universumledande på lurendrejeri. Möjligen också på självbedrägeri? Efter två avsnitt har åtminstone Mobius konfronterat Loki med väl valda scener ur hans liv, samtidigt som han förklarat den korrekta händelseutvecklingen.

”En byråkrat kommer aldrig få bestämma hur min berättelse slutar”, utbrister den maktlöse superhjälten Loki. Möjligen är det lika mycket en fåfäng kommentar till seriens manusförfattare. Det är Marvels värld och att han bara lever i den.

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film
Disney+
Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt