Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-o-marmelad-marmelad-marme-riktigt-lad/

Kultur

Lotta O: Marmelad, marmelad, marme-riktigt-lad!

Tungan rätt i mun nu!
Tungan rätt i mun nu! Foto: Kallestad, Gorm

Kåseri. Att sjunga fel i psalmer har de flesta varit med om, och är tidlöst roligt. Men ”upp studsar Jesus” kan nog vara mer rätt än man tror.

Det är något oemotståndligt roligt med feltolkade psalmer, som flera Namn och Nytt-läsare har vittnat om de senaste veckorna. Särskilt om man allvarligt har sjungit fel åtskilliga gånger i högmässor och gudstjänster.

För sjutton år sedan kom Birgitta Rudbergs underbara samling av just sådana felhörningar i boken ”Det är saligt att samla citron - och andra psalmer vi har missförstått” (Libris förlag). Boken är en guldgruva, tyvärr slutsåld på förlaget men åtkomlig begagnad.

Trygga rekan har förstås ett eget kapitel, för just den psalmen tycks ha missförståtts på alla upptänkliga sätt. ”Bryggare kan ingen vara” (ledset barn undrade varför pappas arbete misskrediterades), ”Styggare kaninen vara” och så fanns det arga barn i Skövde som undrade varför man alltid bara sjöng psalmer om barn i Skara.

Ibland har psalmernas ord varit svårbegripliga, som ”Lyssna, hör, du änglakor” vilket fick en del ungar att imponerat tro att även korna blir änglar. ”Spenabarn” har både blivit senapsbarn och spenatbarn, och när vi ändå är inne på ätliga psalmer vill jag citera fyraåriga Gunnel, som sjöng ”Marmelad, marmelad, marme-riktigt-lad, när Jesus i hjärtat får bo” (det skulle förstås vara ”man blir glad”, men för all del, det blir man ju av marmelad också).

Birgitta Rudberg själv trodde att ”morgondagens päron falla” och blev mycket nöjd, eftersom hon tyckte om päron. Hon blev mycket besviken när hon så småningom upptäckte att det handlade om helt ointressanta pärlor.

Jag är förstås inte det enda barn som har sett en snabbt springande ros framför mig när vi har sjungit ”Det är en ros utsprungen”, och många av oss har också grubblat över varför Gud vill att man ska stjäla i ”Vaka, stjäl och bed” (som förstås ska vara ”vaka, själ, och bed”).

Ännu bättre är den gamla psalmen med raden ”Fram en suck sig smyger” där en ung indianboksläsare troskyldigt sjöng ”fram en sioux sig smyger”.

Min personliga favorit är nog barnen som sjöng fel på ”Uppstånden är Jesus, hurra hurra”. Flera har tolkat det som att Jesus nog är uppstoppad, men det är onekligen piggare med barnen som har sjungit ”upp studsar Jesus, hurra hurra!”

Jag tror att barnen har rätt där, jag misstänker att Jesus alltid har varit skuttigare än man tror.

Läs fler kåserier av Lotta O, till exempel om hur nya uttryck sprider sig som virus.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt