Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-o-nar-varldsbilden-inte-stammer/

KULTUR | KÅSERI

Lotta O: När världsbilden inte stämmer

Var ligger egentligen Kirgizistan?
Var ligger egentligen Kirgizistan? Foto: Alamy

Kåseri. Inte nog med att det kan vara svårt att minnas var Kirgizistan ligger, vanliga kartor förvillar ofta om hur stora länderna är.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

När särbon och jag har sett tillräckligt många nyheter om Afghanistan blir jag galen på att jag inte har tillräcklig ordning på var länderna ligger i förhållande till varandra (vart tog Kirgizistan vägen, till exempel, brukar inte det ligga däromkring?) och tar fram en karta.

Det tar en stund innan vi lyckas reda ut vilka små tunna linjer som är nationsgränser och inte floder, och så svär vi över allt som inte finns med på en enkel karta och att det ändå är så mycket man inte mindes från skolgeografin.

Jag har till exempel alltid trott att Pakistan var ett ganska fnuttigt land, men det är väl för att Indien ligger bredvid som jämförelse (som en stor, stor tändsticksask). Det finns rätt många andra pluttländer, särskilt de små europeiska rackarna. Dem betraktar jag nedlåtande. Länder ska vara stora, som Sverige! Och Ryssland. Och Grönland. Se det är vad jag kallar länder (eller tja, Grönland är i alla fall rätt så självständigt).

Det är kartprojektionens fel, säger särbon vist. Sådär stora är varken de eller vi. Egentligen.

Det vet jag ju, det är svårt att rita av en glob så att det blir en fyrkant. Men så stor skillnad kan det väl inte vara?

Hur stort Sverige är jämfört med Grate Britain? Se själv – och ursäkta stavningen!
Hur stort Sverige är jämfört med Grate Britain? Se själv – och ursäkta stavningen! Foto: Ivan Ryabokon/Alamy

Vid sådana tillfällen blir man imponerad och tacksam över internet, för där kan man leta fram en karta över hur stora länderna egentligen är (sök på world real size). Någon fiffig människa har till och med gjort en rörlig karta, där länderna på kartan krymper till sin verkliga storlek i förhållande till de andra.

Det är så fascinerande att jag blir sittande en lång stund och betraktar länderna när de krymper och växer, omväxlande megalomana och verkliga. De europeiska pluttländerna blir ännu pluttigare, men den riktiga överraskningen är just Grönland och Ryssland. De är fortfarande rejält stora, förstås, och Ryssland är störst av alla. Men på den vanliga kartan ser ju Grönland gigantiskt ut, en oändlig massa av glaciärer, nästan lika stort som Afrika.

Det är det inte i verkligheten.

Den spydiga kartsidan på nätet påpekar också nedlåtande att de skandinaviska länderna inte direkt är imponerande i jämförelse med sina sydliga grannländer.

Fast då blir jag arg. Vi som är så stora och viktiga! Åtminstone med den världsbild jag är uppfostrad med.

Man behöver bara blunda lite för verkligheten.

Läs fler kåserier av Lotta O, till exempel om dagens högteknologiska tjuvar och vad de borde göra i stället.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt