Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-olsson-andringarna-i-roald-dahls-klassiker-ar-imponerande-dumma/

KULTUR | KOMMENTAR

Lotta Olsson: Ändringarna i Roald Dahls klassiker är imponerande dumma

Roald Dahl

De nya ändringarna i Roald Dahls klassiker är svårsmält förnumstiga. Vuxna läsare hickar ofta till inför barnböckers elakheter och skräckinslag, men barnlitteratur ska utmana, provocera och ifrågasätta, skriver Lotta Olsson.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Behöver barn äventyr, fantasi och poesi i sina böcker? Tydligen inte. Barnböcker i dag ska i stället i första hand innehålla godtagbara värderingar, nyttiga etikettsregler och fiberrika grönsaker.

För åtta år sedan ändrades ett enda ord i Pippi Långstrump-böckerna, när pappan fick kallas ”Söderhavskung” för att n-ordet skulle bort. Den minimala ändringen var lätt att acceptera, för en del av oss.

Andra varnade för att utrensningarna skulle bli värre framöver, och de hade rätt. De nya ändringarna i Roald Dahls klassiker är svårsmält förnumstiga (DN 20/2). ”Tjock” byts mot ”enorm” i ”Kalle och chokladfabriken”, ”ful” mot ”otäck” i ”Herr och fru Slusk”, och häxornas skallighet i ”Häxorna” förses med en kommentar om att skallighet minsann kan ha flera orsaker.

Barn behöver litteratur som lär dem att tänka, inte lyda

Det är imponerande dumt, men givetvis inget nytt. Gamla sagor skrivs alltid om när synen på barn ändras, och den som exempelvis läser ”Muminböcker” i dag får förmodligen en slät och gullig bilderbok, långt från Tove Janssons intelligenta barnböcker.

Roald Dahl skrev sagor, och sagornas arketyper är ofta karikerande. Om man byter hans extrema uttryck mot mer eufemistiska har man inte förstått idén med sagor, och de förlorar givetvis en väsentlig del av sin kraft.

Vuxna läsare hickar ofta till inför barnböckers elakheter, sockerdricksträd och skräckinslag, men barnlitteratur ska utmana, provocera och ifrågasätta. Får klumpig pedagogisk välvilja styra återstår bara torra läroböcker.

Barn behöver litteratur som lär dem att tänka, inte lyda.

Läs fler texter av Lotta Olsson och fler artiklar om barnböcker:

Roald Dahls böcker rensas från kränkande ord