Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-olsson-laser-3-x-ungdomspocket/

Böcker

Lotta Olsson läser 3 x ungdomspocket

Bilden är beskuren, se bokomslaget i sin helhet här nedan i texten.
Bilden är beskuren, se bokomslaget i sin helhet här nedan i texten. Illustration: Rabén & Sjögren

Det finns många skäl att läsa, men det bästa är faktiskt att kunskap är makt. Läs ”Berättelsen om Sverige”, ”Vågen” och ”brun flicka drömmer” och lär dig hur demokrati fungerar, hur diktaturer uppstår och hur gamla fördomar styr även när lagarna ändras.

Illustration: Rabén & Sjögren

Det finns fler anledningar att lära sig läsa bra än att man utvecklar sitt språk och sin studieförmåga. Det bästa skälet är att kunskap är makt, och oändligt mycket kunskap finns i böckerna. I ”Berättelsen om Sverige” går Patrik Lundberg igenom hur Sverige ser ut i dag och hur makten är organiserad. Det handlar långtifrån bara om politisk makt, utan det finns många nivåer och även enskilda personer kan få fram sina idéer och genomdriva förändringar. Grundläggande demokratikunskap, och efter läsning bör man sätta den i händerna på sina föräldrar.

Illustration: En bok för alla

Hur går det egentligen till när ett totalitärt styre tar över, som det gjorde i Tyskland under nazismen? En lärare i Kalifornien bestämde sig 1967 för att göra ett experiment med sina elever, eftersom de bestämt hävdade att det inte skulle kunna hända i USA på sextiotalet. Utvecklingen blev… intressant, och gled snabbt läraren ur händerna. Boken är inte någon större litterär upplevelse, men förklarar hur snabbt en nära gemenskap kan ta över och slå ut såväl förstånd som moral. Och det verkar faktiskt vara en sann historia.

Illustration: Natur & Kultur

Ett av få lyriska verk för ungdomar, i begåvad översättning av poeten Athena Farrokhzad. Amerikanska Almapristagaren Jacqueline Woodson berättar inte bara sin egen uppväxthistoria genom starka, vackra ögonblicksbilder, utan också om den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen, från morföräldrarnas segregerade sydstater och barnens friare New York under sjuttio- och åttiotalet, till ett modernt USA där lagarna har blivit mer jämlika men de gamla fördomarna ändå lever kvar. Det handlar inte om identitetspolitik, det handlar om jämlikhet.

Läs mer om ungdomsböcker och mer av Lotta Olsson

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt