Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-olsson-laser-tre-bilderbocker-av-klara-persson/

BÖCKER | RECENSION

Lotta Olsson läser tre bilderböcker av Klara Persson

Barnboksillustratören Klara Persson.
Barnboksillustratören Klara Persson. Foto: Lilla Piratförlaget

Förra året kom tre nya bilderböcker av Klara Persson: ”Försvinn dumma natt” och ”Prosit” som hon gjorde ensam, och ”Kom hit då!” med bilder av Marika Maijala.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

2022-01-15 klockan 12.35: Texten har tillfogats en rättelse.

”Försvinn dumma natt” – Klara Persson

Lilla Piratförlaget, från 3 år

Bilderbokskonstnären Klara Persson debuterade 2012 med hyllade ”Molly & Sus” och har sedan dess gjort ett tiotal bilderböcker. Varav tre kom ut förra året! Hur hann hon? I ”Försvinn dumma natt” anar man varför, för här sitter Vivi och ritar. När nattmörkret kommer svepande har hon inte tid med det, och vad händer då? Natten drar sig harmset tillbaka, och Vivi kan inte sova alls. Fast vad gör man när det finns så mycket roligt att rita?

”Kom hit då!” – Klara Persson och Marika Maijala

Rabén & Sjögren, från 3 år

Här skriver Klara Persson text tillsammans med finska bilderbokskonstnären Marika Maijala, vars uttrycksfulla kritiga bilder berättar om hur lång tid det tar innan man får ett småsyskon. Den fyndiga texten resonerar med barnet i mammas mage: visst, det är ju begripligt att det tar tid när det finns så mycket att bli klar med därinne – händer, ben, näsa, ögonbryn. ”Örsnibbar och mungipor. Vi förstår. Sånt vill man inte vara utan.” Men utanför magen hinner man göra extremt mycket medan man väntar.

”Prosit” – Klara Persson

Rabén & Sjögren, från 3 år

Klara Perssons bildspråk är egensinnigt, med runda figurer och balanserad färgskala. Det påminner vagt om Eva Lindström, som influerat många av dagens bilderbokskonstnärer: Klara Persson arbetar också med en diskret humor som syns i blickar eller ovanliga vinklar. I ”Prosit” går Isabella stillsamt och med korta steg bakom alla andra, och säger uppmärksamt prosit varje gång de nyser. Men vem lyssnar på Isabella? Ingen alls, tills hon plötsligt en dag möter två turister som faktiskt vill att hon ska berätta.

Läs mer om barnböcker och mer av Lotta Olsson.

Rättelse: Nog för att bilderbokskonstnären Klara Persson är mycket produktiv, men det är inte hon som har illustrerat ”Kom hit då!” som Lotta Olsson skrev om i lördagstidningen. ”Kom hit då!” är illustrerad av finska Marika Maijala, och Klara Persson har samarbetat med Marika Maijala om texten.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt