Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/lotta-olsson-nattkorpen-ar-ett-bade-ovantat-och-spannande-val/

BÖCKER | KOMMENTAR

Lotta Olsson: ”Nattkorpen” är ett både oväntat och spännande val

Årets svenska barn- och ungdomsbok heter ”Nattkorpen” och är skriven av Johan Rundberg.
Årets svenska barn- och ungdomsbok heter ”Nattkorpen” och är skriven av Johan Rundberg. Foto: Roger Turesson

Det var ovanligt många bra nominerade till barn- och ungdomspriset i år och att denna mörka deckare för slukaråldern tar hem priset var oväntat – och roligt, skriver DN:s Lotta Olsson.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Oj! Det här var en riktigt oväntad pristagare! Och spännande i flera bemärkelser: Johan Rundberg skriver historiska deckare för slukaråldern, om det elvaåriga barnhemsbarnet Mika som ger sig in i ett säreget samarbete med en detektiv på dekis, Valdemar Hoff, i ett 1800-talets Stockholm.

”Nattkorpen” är första delen i en trilogi som fortsätter med ”Tjuvdrottningen” och ”Dödsängeln”, alla utgivna i år och alla betydligt svartare än vad deckare för barn brukar vara. Johan Rundberg väjer inte för att skildra svält och misshandel, inte heller inför barnhemsbarnens förtvivlade längtan efter att bli adopterade. För tungt för dagens barnläsare? Det tror jag knappast. Det är oftast vuxna läsare som är räddast.

Det var osedvanligt många riktigt bra nominerade till barn- och ungdomspriset i år, och även om det är roligt att ”Nattkorpen” får pris skär det i hjärtat att de andra gick lottlösa. Moa Backe Åstots underbara ungdomsbok ”Himlabrand” och i viss mån även Elin Johanssons, Ellen Svedjelands och Emma AdBåges barnbok ”Ett rum åt Lisen”, men framför allt är det förstås bilderböckerna som är exceptionella: både Lisen Adbåges ”Furan”, Emma Virkes och Joanna Hellgrens ”Min mamma är snabbare än din!” och Malin Kiveläs, Martin Glaz Serups och Linda Bondestams ”Om du möter en björn” hade också varit värda ett pris (även om det ju hade varit rätt svårt att ge priset till alla).

Det är så sorgligt att elektorerna gång på gång väljer textböcker framför bilderböcker. Det har blivit något bättre på senare år, men fortfarande dominerar de pristagarlistan. Det är verkligen inte för att det saknas bra bilderböcker! Snarare vittnar det om en djup oförståelse för bildens stora betydelse, som om text är det enda man vågar sig på att bedöma.

Läs mer om barnböcker och mer om ungdomsböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Augustpriset
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt