Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/malmooperans-chef-lamnar-danskt-uppdrag/

SCEN

Malmöoperans chef lämnar danskt uppdrag

Michael Bojesen anklagas för händelser som påstås ha inträffat då han var chefsdirigent.
Michael Bojesen anklagas för händelser som påstås ha inträffat då han var chefsdirigent. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter en metoo-granskning i tidningen Politiken har Malmöoperans chef lämnat sitt uppdrag som styrelseordförande i danska konstfonden.

Texten har bifogats en rättelse 7 juni 15.00

Malmö Operas chef, danske Michael Bojesen, lämnar sitt uppdrag som styrelseordförande i danska statliga konstfonden. Detta sedan tidningen Politiken publicerat uppgifter om sexuella trakasserier i public service-företaget Danmarks Radios flickkör.

Bojesen var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010. I början av maj tillsatte DR en extern juridisk utredning kring två anmälningar om sexuella trakasserier som kommit från tidigare medlemmar av radions flickkör, skriver Expressen. I Politiken vittnar tolv kvinnor om en sexualiserande och gränsöverskridande miljö under den tid Bojesen basade över kören.

Michael Bojesen har tidigare avfärdat anklagelserna och i en intervju i Expressen på lördagen sade han:

– Först och främst vill jag säga att jag är otroligt ledsen över att höra att före detta sångare under sin tid i DR Pigekoret haft dåliga upplevelser medan jag ansvarade och ledde den. Det smärtar mig djupt.

Malmöoperans styrelseordförande Per-Martin Svensson säger till Expressen att man har förtroende för Bojesen, att man följer rapporteringen och i nuläget inte anser sig behöva vidta några åtgärder.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att det rör sig om polisanmälningar, men det handlar om interna anmälningar om sexuella trakasserier.

Ämnen i artikeln

Scen
Danmark
Malmö
metoo

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt