Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mangelmastarna-cult-of-lunas-nya-praglas-av-inre-turbulens/

Skivrecensioner

Mangelmästarna Cult of Lunas nya präglas av inre turbulens

Cult of Luna.
Cult of Luna. Foto: Silvia Grav

Kontrasterna på Cult of Lunas nya album kittlar Johanna Paulssons nyfikenhet på nästa fas i måndyrkarnas karriär.

Cult of Lunas gitarrkrevader har böljat fram och tillbaka sedan skivdebuten för 20 år sedan. Under den tiden har mangelmästarna från Umeå mer eller mindre definierat genren med såväl ursinnig som trögflytande tyngd och skimrande lugn.

Nya plattan ”The raging river” är en strid ström av progressiv post-metal präglad av inre snarare än yttre turbulens. Som öppningslåten ”Three bridges” antyder är den albumlånga femspårs-ep:n tänkt att fungera som en brygga mellan förra fullängdaren ”A dawn to fear” och framtiden.

Stillsamt svirrande spåret ”Inside of a dream” bockar samtidigt av bandets drömsamarbete med Mark Lanegan – grungemannen som de för 15 år sedan skrev en låt till (”And with her came the birds”), men aldrig vågade tillfråga. Här blir Lanegan – i likhet med gästvokalisten Julie Christmas på albumet ”Mariner” – en välkommen kontrast.

Särskilt som Johannes Perssons röst ofta ligger närmare hardcorevrål än avgrundsgrowl och har en tendens att göra uttrycket något enahanda. Både gnistrande gitarratmosfärer och elektroniskt flimrande ljudvågor kittlar nyfikenheten inför nästa fas i måndyrkarnas karriär.

Bästa spår: ”Inside of a dream”, ”Wave after wave”

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt