Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mangfald-dominerar-bookernomineringar/

Böcker

Mångfald dominerar Bookernomineringar

Maaza Mengiste är en av de som finns med på den korta nomineringslistan till Bookerpriset.
Maaza Mengiste är en av de som finns med på den korta nomineringslistan till Bookerpriset. Foto: Joakim Roos

Fyra av sex författare på den korta nomineringslistan till Bookerpriset är personer med annan hudfärg än vit. Aldrig tidigare har urvalet varit så diversifierat. Men det som förvånar flest är att Hilary Mantel inte finns med på listan.

TT Text

De nominerade till årets Bookerpris är Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Alla utom Tsitsi Dangarembga och Maaza Mengiste är debutanter och förutom Dangarembga är samtliga amerikanska medborgare, rapporterar The Guardian.

Faktumet att storfavoriten Hilary Mantel inte kom med i det slutliga urvalet förvånar många kritiker. Del tre i hennes bokserie om Thomas Cromwell, ”Spegeln och ljuset” har precis givits ut på svenska. De två tidigare, ”Wolf hall” och ”För in de döda” har båda belönats med Bookerpriset.

– Ingen tilldelas Bookerpriset på grund av vem den är. En bok väljs ut för det den förmedlar, säger Gaby Wood, chef för Booker Prize Foundation, som står bakom priset.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50.000 pund (ungefär 565.000 kronor).

Förra året tilldelades två författare priset, trots att det egentligen går emot reglerna. Den kanadensiska författaren Margaret Atwood fick priset för ”Gileads döttrar” och den brittiska författaren Bernardine Evaristo för ”Girl, woman, other”.

Läs mer:

Hilary Mantel: ”Jag övade halshuggning i många år”

Atwood och Evaristo delar på årets Bookerpris

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt