Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/marcus-bornlid-lesseur-lemurerna-gor-sakert-underverk-for-skansen-jonas-dopaminnivaer-marcus/

KULTUR | KOMMENTAR

Marcus Bornlid Lesseur: Lemurerna gör säkert underverk för Skansen-Jonas dopaminnivåer

Bild 1 av 2
Foto: Nicklas Thegerström

Jonas Wahlströms unika överenskommelse med Länsstyrelsen ger honom rätten att husera lemurer hemma. En sådan utvaldhet kan eventuellt också göra det lättare att röra sig avslappnat i diverse moraliska gråzoner, skriver Marcus Bornlid Lesseur.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det finns en berömd aforism av den irländske författaren och prästen Jonathan Swift som lyder: ”Lagar är som spindelväv, de fångar småflugor, men getingar och klägg bryter sig igenom.”

Detsamma kan sägas om djurparksföreståndare.

Jonas Wahlström har i egenskap av Skansen-Akvariets ägare under de senaste decennierna uppnått en avundsvärd ställning i det svenska samhällslivet. Han har klippkort till tv-studior. Han kan plocka ut miljoner i vinst från sitt aktiebolag. Och han har träffat en så att säga unik överenskommelse med Länsstyrelsen vilken ger honom rätten att, till skillnad från resten av befolkningen, husera lemurer i sitt eget hem. Hans gård utanför Stockholm betraktas av myndigheterna som en del av Skansen-Akvariet.

I DN:s granskning säger Jonas Wahlström själv att:

”Egentligen ska ju alla djurparker vara inhägnade, men Jordbruksverket har sett mellan fingrarna. Länsstyrelsen har inte haft något emot det.”

Det måste i sanning vara smickrande att åtnjuta sådana ynnestbevis från myndigheternas sida. För att inte tala om hur trevligt det måste vara att ha frigående lemurer i sitt hem. Gör säkert underverk för dopaminnivåerna.

Djurparkerna är en kolonial kvarleva. Låt också djuren bryta sig igenom spindelväven

En sådan känsla av utvaldhet kan eventuellt också göra det lättare för en människa att röra sig avslappnat i diverse moraliska gråzoner. Ena stunden anlägga en officiös min och tala sig varm för behovet av djurparker för artbevaringens skull, för att i nästa stund agera månglare och bedriva handel med utrotningshotade papegojor som ett led i sin – som Jonas Wahlström uttrycker det – ”pensionsförsäkring”.

Det är måhända olämpligt, men inte olagligt per se att sälja hyacintaror såvida de är uppfödda i fångenskap. Å andra sidan har djurparksägaren haft goda vänner inom till exempel Naturvårdsverket, en av de instanser som har i uppdrag att granska aktörer som Skansen-Akvariet. Och han har med sin privata handel traditionen på sin sida. Redan Carl Hagenbeck, en av den moderna djurparkens viktigaste pionjärer, varvade förment artbevaringsarbete med kommersiell handel med djur från de europeiska stormakternas kolonier.

De svenska djurparkerna har den senaste tiden fört en skakig tillvaro, djur har flytt från Skansen-Akvariet, schimpanser har skjutits ihjäl i Furuviksparken, i somras dödades en djurvårdare på Öland av en älgantilop. Redan före DN:s avslöjande av Jonas Wahlströms affärer skrev Expressens kulturchef Victor Malm att han bakom ägarnas fina retorik om artbevaring enbart hörde ”cynisk kommers”. Mot bakgrund av de nya uppgifterna är det omöjligt att inte hålla med honom.

Djurparkerna är en kolonial kvarleva. Låt också djuren bryta sig igenom spindelväven.

Läs fler texter av Marcus Bornlid Lesseur och mer om djur i DN Kultur.

Greta Schüldt: Sir Väs är inte ond – han är bara missförstådd

Björn Wiman: Är det naturens hämnd på djurparken i Gävle?