Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/margaux-dietz-romandebuterar-jag-hoppas-att-vi-vagar-njuta-mer/

KULTUR

Margaux Dietz romandebuterar: Jag hoppas att vi vågar njuta mer

Influeraren Margaux Dietz är aktuell med sin romandebut ”Alexa”.
Influeraren Margaux Dietz är aktuell med sin romandebut ”Alexa”. Foto: Alexander Mahmoud

Margaux Dietz är aktuell med romandebuten ”Alexa”, där hon skildrar både erotik och influerarlivets baksidor.

– Det känns viktigt att prata om att kvinnor har rätt till njutning, att säga vad man vill ha men också att säga nej, berättar hon för DN.

På Supper i Sturegallerian har lunchgästerna precis rört sig vidare. Middagsrusningen ligger ännu ett par timmar bort och Margaux Dietz ser hemmastadd ut i båset som hon valt för intervjun. Förutom att hon brukar gå hit med sin mamma är det här som hennes debutroman ”Alexa” fått sin form.

Margaux Dietz är framför allt känd som influerare, vloggare och programledare, men hon har också skrivit två barnböcker och självbiografin ”Your best life”. Steget till erotisk skönlitteratur för vuxna har varit ”roligt men svårt”, säger hon.

– Den största skillnaden är att jag nu har fått vara hur kreativ som helst. Jag är en idéspruta. Men eftersom jag är van vid att skriva kortare blogginlägg behövde jag hjälp med att sätta ihop en röd tråd.

Därför bestämde hon sig för att värva en medförfattare till romanen. Efter ett par intervjuer föll valet på manusförfattaren Christin Magdu.

Hur mycket har du skrivit själv?

– Jag har kommit på hela storyn, dramaturgin och karaktärerna och sedan har Christin hjälpt mig att synka ihop allting. Det är jag jättetransparant med, hon är otrolig och ska ha all kredd.

Margaux Dietz berättar att idén till romanens huvudperson Alexa föddes som ett slags tankeexperiment, ett ”tänk om”-scenario. Precis som hennes självbiografi tar romanen nämligen avstamp i en graviditet.

– Men i självbiografin behåller jag barnet, medan Alexa väljer att göra en abort. Så jag skapade Alexa som ett sätt att drömma mig in i en annan värld, där allt är annorlunda.

Lite ”Sliding doors”?

– Ja, i början var det tanken, men sedan kände jag wow, här har jag verkligen möjligheten att utforska en helt annan karaktär. Det är klart att vissa av upplevelserna och känslorna som hon har kommer från sådant jag varit med om, och jag känner igen mig i Alexa i vissa delar, det hoppas jag att alla gör. Men Alexa är inte jag, även om vissa säkert kommer att läsa det så.

Hon har tidigare skrivit två barnböcker och en självbiografi.
Hon har tidigare skrivit två barnböcker och en självbiografi. Foto: Alexander Mahmoud

För att undvika sammanblandning har Margaux Dietz lyft in flera olikheter i berättelsen, bortom graviditeten. Den kanske tydligaste är att Alexa har en skavig relation till sin mamma, medan Margaux Dietz beskriver sin som sin närmaste person. Samtidigt finns där likheter. Både bokens huvudperson och verklighetens författare är unga kvinnor som bor i Stockholm och arbetar som influerare. Alexa rör sig mellan lägenhetens noga utvalda patchworkmatta, kontoret och Taverna Brillo-aw:n med deckarförfattarvännen Dexter – misstänkt lik Margaux Dietz nära vän Pascal Engman – medan uppladdningarna, buden och samarbetena avlöser varandra.

Margaux Dietz valde att ge Alexa ett sammanhang likt hennes eget för att hon kände sig bekväm med att skildra det, säger hon, men också för att det är en värld som borde skildras mer.

– Nu vet väl de flesta vad en bloggare eller influencer gör, men jag ville ge en ännu större inblick i vad det kan innebära, i både de positiva sidorna och det som kan vara jobbigt.

För Alexa får livet i rampljuset snart långa skuggor. När följarna och företagen vänder henne ryggen beskriver hon det som att hon ”fått sparken från sitt liv”. Margaux Dietz har inte varit i samma sits, men kan ändå relatera till den känslan, till hur gränserna mellan yrket och livet liksom smetas ut.

– Det här är ett väldigt personligt jobb och det kan vara svårt att skilja från privatlivet. Jag vill vara så transparent som möjligt i mina kanaler, men samtidigt märker jag att ju mer uppmärksamhet jag får desto svårare blir det, säger Margaux Dietz, som tidigare har ifrågasatts för hur hon visat upp sin son i sociala medier och som i våras meddelade att han inte längre medverkar i kommersiella samarbeten.

Margaux Dietz hoppas att ”Alexa” ska få fler att våga prata om sex.
Margaux Dietz hoppas att ”Alexa” ska få fler att våga prata om sex. Foto: Alexander Mahmoud

I början av romanen är Alexas affirmation, eller mantra, ”go och glad”. Även när allt börjar rämna omkring henne tvingar hon sig att upprepa orden, att fortsätta skratta, att inte vara till besvär.

Jag tänker att det är en förväntan – le, var glad – som ofta riktas mot kvinnor, kanske särskilt i offentligheten. Kan du känna igen det?

– Det är klart att jag ibland måste ta upp min kamera eller vara på en viss plats även om jag inte mår mitt bästa. Men jag är väldigt noga med att inte stänga ute mina känslor. Jag har mina vänner, min familj och min psykolog och jag vill gärna ha bearbetat det jobbiga innan jag delar med mig till följarna, säger Margaux Dietz.

Hon tror ändå att det är värdefullt ha en affirmation i sitt liv. Hennes är ”jag ska njuta”.

– Jag ville ha något som jag verkligen kan stå för. Och jag vill ju njuta – av mat, av familjen, av sex, av allt.

Hon beskriver ”Alexa” som en roman om upprättelse, men framför allt om just njutning. Erotiken och det sexuella utforskandet följer i revanschlustans och självrannsakans spår, eller driver dem framåt.

– Sedan jag fick barn har jag fått mycket bättre självförtroende och vågat utforska min sexualitet mer, berättar Margaux Dietz, som blev mamma 2017.

”Jag älskar sex och känner mig trygg med att prata om det”, säger Margaux Dietz som hade mycket svårare för att skriva om det.
”Jag älskar sex och känner mig trygg med att prata om det”, säger Margaux Dietz som hade mycket svårare för att skriva om det. Foto: Alexander Mahmoud

– Jag känner mig kvinnligare och tryggare i mig själv och det vill jag förmedla vidare. Det känns viktigt att prata om att kvinnor har rätt till njutning, att säga vad man vill ha men också att säga nej.

Behövs den påminnelsen 2021?

– Man hoppas ju inte det, men jag tror det. Det är inte jättelätt när man är ung att ha det där självförtroendet. Och det sker väldigt mycket övergrepp. Jag tror inte att man kan styrka det nog.

Bokens sexscener är flera och detaljerade. Enligt Margaux Dietz, som fick upp ögonen för erotisk litteratur när hon läste ”50 nyanser av honom” för nio år sedan, var de oväntat utmanande att skriva.

– Jag älskar sex och känner mig trygg med att prata om det, men när det väl kom till kritan var det svårare än jag trodde. Det finns så många ord som inte är sexiga! Och man måste verkligen rannsaka sig själv. Jag har behövt lägga mina personliga åsikter åt sidan och tänka att absolut, sexet ska vara hett, men det ska också visa karaktärernas drag och föra handlingen framåt.

Att minst en av Alexas sexpartner senare visar sig vara en långt ifrån ideal kärlekspartner är inget som Margaux Dietz tycker är problematiskt. Sexet är frikopplat, menar hon, och känslor komplicerade.

– Visst, det kanske inte var en drömperson, men man kan ju tro det i början. Jag tror att alla någon gång har blivit kär i fel person och att det är många som stannar i förhållanden för länge.

”Sedan jag fick barn har jag fått mycket bättre självförtroende och vågat utforska min sexualitet mer”, säger Margaux Dietz.
”Sedan jag fick barn har jag fått mycket bättre självförtroende och vågat utforska min sexualitet mer”, säger Margaux Dietz. Foto: Alexander Mahmoud

I Margaux Dietz bekantskapskrets är det bara hennes mamma som har fått läsa sexscenerna i förväg (”skönt att riva av det plåstret”). Nu ser hon fram emot att diskutera dem med läsarna – vad de gått i gång på och inspirerats av. Förhoppningen är att boken, som hon skrivit för alla som vill utforska ”men framför allt för kvinnor mellan 20 och 45”, ska leda till ett öppnare samtal om sex och till att fler vågar njuta mer.

– Jag tror att vi mår bättre av sex, konstaterar hon.

Samma dag som romanen ges ut har också den dramatiserade poddserien ”Alexas värld” premiär på Spotify. Margaux Dietz, som gör sitt livs första skådespelarinsats som seriens huvudroll, beskriver podden som fristående men löst baserad på boken.

– Den utspelar sig fem år tidigare och har lite mer ”Sex and the city”-vibes.

Men planerna för Alexa tar inte slut där. Att Margaux Dietz valde en manusförfattare till medförfattare är ingen slump och förhoppningen är att berättelsen nu ska utvecklas till både fler medieformer och fler böcker.

– Jag vill att Alexa ska få fortsätta leva, säger Margaux Dietz.

Läs mer:

Margaux Dietz om barn i marknadsföring: ”Tydligare riktlinjer behövs”

Ämnen i artikeln

Influerare

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt