Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/margit-richert-vi-har-inte-langre-en-socialdemokrati-som-identifierar-sig-med-arbetare/

SVENSK POLITIK | KOMMENTAR

Margit Richert: Vi har inte längre en socialdemokrati som identifierar sig med arbetare

Magdalena Anderssons städskandal har handlat mycket lite om det moraliskt rimliga i att en socialdemokratisk statsminister köper sig ett rent hem.
Magdalena Anderssons städskandal har handlat mycket lite om det moraliskt rimliga i att en socialdemokratisk statsminister köper sig ett rent hem. Foto: Kenzo Tribouillard

2005 gick dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog till attack mot sin företrädare för att han anlitade städhjälp. Det känns som en livstid sedan. Hela sektorer vilar numera på underbetalda, utslitna axlar från det som kallas ”skuggsamhället”, skriver Margit Richert.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Egentligen är det inte ett dugg konstigt att en papperslös kvinna utan kollektivavtal städar hos Magdalena Andersson. Inte konstigare än att man kan få en klippning för 120 kronor, en Malmöfalafel för 30 kronor eller att framtidsfabriken Northvolt rycker på axlarna och suckar att det blir en för stor administrativ börda att ställa krav på kollektivavtal för dem som bygger fabriken.

Det är så här landet opererat de senaste årtiondena, oavsett vilken regering som haft makten: hela sektorer vilar numera på underbetalda, utslitna axlar från det som kallas ”skuggsamhället”. Det blir helt enkelt billigare så. Åtminstone på kort sikt.

Härom månaden skällde Frankrikes inrikesminister ut Storbritannien under ett av alla dessa bråk om flyktingar som har den dåliga smaken att drunkna i Engelska kanalen. ”Kvasimodernt slaveri”, kallade han den brittiska ekonomiska modell som får mängder av desperata människor att riskera sina liv i gummibåtar. Det är nu inte enbart ett brittiskt problem – så är den uppbyggd, den rika värld som är så bekväm för dem som befinner sig på rätt sida gränsen.

2005, det känns som en livstid sedan, kunde den dåvarande socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskog gå till attack mot sin företrädare Lars Stjernkvist för att han anlitade städhjälp. Han tvingades försvara sig – med dammallergi och orden ”jag är ingen klassförrädare”.

Det går inte att lagstifta bort en ansvarslöshet satt i system

Sjutton år senare handlar Magdalena Anderssons städskandal mycket lite om det moraliskt rimliga i att en socialdemokratisk statsminister köper sig ett rent hem, och mer om själva säkerhetsfrågan. Säpo ställs till svars för sin slapphet och på Twitter rasar det militärintellektuella komplexet om att Nicaragua står nära Ryssland politiskt. Att städfirman saknar kollektivavtal görs till en fråga om huruvida statsministern ”göder kriminalitet”. Städerskan? Hon är inte bara papperslös, utan också ansiktslös.

”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer”, kommenterar Andersson det hela. Det lilla vi:et säger allt. Här har vi inte längre en socialdemokrati som identifierar sig med arbetarna, utan ett parti som talar för den hederliga, tjänsteköpande medelklass som kan råka hamna i klorna på fifflande företag.

I en klumpig men politiskt praktisk piruett landar Andersson i att händelsen ”visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk”. Det låter bra, men döljer det verkliga problemet.

Till skillnad från varor, som lätt kan fraktas över jorden, så måste tjänster utföras på plats. Betalar man avtalsenliga löner och följer arbetsmiljölagstiftningen blir det obehagligt dyrt. Det är därför kommuner upphandlar snöröjning, restauranger älskar arbetskraftsinvandring och byggbolag gång på gång använder sig av skumma underleverantörer: alla tjänar på att någon, någonstans längre ner i ledet ser till att det blir billigare. Det går inte att lagstifta bort en ansvarslöshet satt i system.

Det här vet en före detta finansminister mycket väl. It’s the economy, stupid.

Läs fler texter av Margit Richert

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt