Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 22:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mariam-naraghis-dikter-visar-nagot-nytt-i-det-invanda/

BÖCKER | RECENSION

Mariam Naraghis ”Dikter” visar något nytt i det invanda

Bild 1 av 2 Mariam Naraghi, född 1976, har tidigare utkommit med fyra diktsamlingar.
Foto: Oscar Engström
Bild 2 av 2

I Mariam Naraghis femte diktsamling, anspråkslöst kallad ”Dikter”, lyckas poeten skildra de dunkla platserna i världen man blivit blind för. Texterna mejslas fram med största närvaro, skriver Rebecka Kärde.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Hur ska man tolka titeln på Mariam Naraghis senaste diktsamling? Det ligger nära till hands att se den som anspråkslös: inget särskilt, några dikter bara, blott 53 sidor… Fast man kan också tänka tvärtom. En bok som heter ”Dikter” signalerar självsäkerhet, tradition, ett oberoende av gester och manér. Lite titlarnas motsvarighet till en välsydd kostym.

Jag ber om ursäkt för liknelsen, men tror samtidigt att den träffar något väsentligt. Naraghis poesi äger liksom rum i sömmarna. Laddningen skapas på detaljnivå, i hur orden och bilderna sys ihop med varandra. Man kan invända att det gäller för all poesi – men ibland är det första intrycket det starkaste. Varefter dikten, ju närmare man studerar den, successivt avslöjas som fuskbygge.

Naraghis texter mejslas däremot fram med största närvaro. De korta, betitlade dikterna tematiserar i huvudsak ”vardagen” som den ser ut i en ospecificerad närtid omkring Uppsalaförorten Gottsunda. Perspektivet är i sin begränsade geografiska räckvidd inte barnets, men barnsligt. Gatunamn, varuhus och banor i Nintendospel utgör de poler runt vilka världen tar kontur. Det är gångavstånd till nästan varenda substantiv: ”datasalen”, ”kakburken”, ”villaområdet”, ”City Gross”…

Förlaget drar i presstexten paralleller till den amerikanska bildkonstnären Edward Hopper. Precis som honom fäster Naraghi blicken på det triviala, så länge och från en sådan vinkel att man får syn på något nytt i det invanda, något underjordiskt och mystiskt. ”Även här finns de dunkla platserna, de är inte svåra att finna”, formuleras det i en av tre dikter som utspelar sig på gymmet. ”Spinningcyklarna står så tätt att hornen nästan snuddar vid varandra”. Ja, hornen, tänker man, det är klart de har sådana! Liksom pedalerna naturligtvis ”begrundar varandra”.

Nästan varenda dikt innehåller den sortens förskjutningar. Fokusringen skruvas lite, lite åt sidan, varpå ”de dunkla platserna” låter ana sin existens. Fast sällan mer än så. Läsaren förblir osäker på om den hotfulla stämningen härrör från ens egen inbillning. Är det inte bara en helt vanlig spinningsal?

Naraghi gör en osäker på om sådana alls finns. Ingenting är vanligt. Och det är, som sagt, i sömmarna det syns:

”Hur vi än måttar och klipper vill berättelsen inte ta form. / Ena dagen har den bara en ärm, nästa tre. (…) / Till slut ger vi upp, vi lägger oss tillrätta i soffan och / öppnar varsin påse med dillchips. Ölburkarna / pyser som orgelkonserten i slutet av en skräckfilm.”

Läs fler texter av Rebeckas Kärde och fler recensioner av aktuella böcker i DN Kultur.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt