Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/marie-lundstrom-har-en-rav-bakom-orat-i-sin-debutroman/

Bokrecensioner

Marie Lundström har en räv bakom örat i sin debutroman

Bild 1 av 2 Marie Lundström är journalist på Sveriges radios kulturredaktion och programledare för Lundströms bokradio.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2

Det finns mycket som är märkligt i Marie Lundströms debutroman. Jonas Thente läser om den grubblande, känslotörstande Isabel och börjar ana oråd.

Marie Lundström debuterar med en relationsroman om en kvinna med ett i det närmaste patologiskt relationsmönster. Hon heter Isabel och är 48. Jobbar som guide på Stockholms stadshus, där också hennes älskare arbetar. Hemma i villan finns make och två barn. Eller inte så mycket make, eftersom han arbetar utomlands. Äktenskapet är kärlekslöst, åtminstone ur Isabels perspektiv. Vad maken anser får vi aldrig riktigt veta. Han är bara där som ett hinder. Liksom älskarens maka.

Nu grubblar Isabel på om hon ska skiljas, och om älskaren skulle vilja löpa linan ut han också. Men romanen inleds med ett hot mot den viktigaste relationen i Isabels liv: den med hennes mamma, som sätter en munsbit röding och ris i halsen på en krog vid Krukmakargatan och faller ihop, döende.

Det finns mycket som är märkligt i Lundströms på ytan friktionsfria roman. Isabels mamma till exempel, som lämnade familjen när Isabel var nio för att leva livet i hundranittio. Ändå är hon så ohyggligt viktig för Isabel.

En annan sak är det faktum att Isabel pratar med närstående i princip uteslutande när de inte är där. Den enda som pratar är mamman, som pratar desto mer. Det enda sättet att tysta henne tycks vara att skicka henne till sjukhus med allvarliga skador.

I många, långa partier – som naturligtvis är kursiverade – får vi oss Isabels inre monolog till livs. Överlag är meningarna korta. Som om hon inte vågar. Som om hon tvekar. Tvekar att sätta samman något längre. Ta den platsen.

Samtidigt är berättarjaget Isabel så som berättarjag alltid är i relationsdramer: nästan outhärdligt narcissistisk.

Det är först när jag läser ”Sanningens kalas” en andra gång som jag uppfattar det diskreta småleende som binder ihop romanen

Marie Lundström är bra på att pricka in luftigt poetiska visdomar som ”Det är först med sömnens tyngd vi människor lättar””. Eller ”det allt starkare giftet i en redan gift kropp”. Eller ”Att plågas är att fortfarande hoppas”. Trygga vändningar.

Det är först när jag läser ”Sanningens kalas” en andra gång som jag uppfattar det diskreta småleende som binder ihop romanen. I stället för en generisk relationsroman ser jag en dekonstruktion av genren, skapad av en författare som kan samtidslitteraturen på sina fem fingrar. Det är en dråplig, ibland rentav grotesk, slapstick som samtidigt kan fungera utmärkt som representant för den lite småmysigt inåtvända söndagsläsningen.

Dramatiken i romanens sista tredjedel fick mig först att humma och läsa in freudiansk symbolik och vemodig hjärtesorg. Andra gången skrattade jag. Det är en relationsroman som ömsint kramar om läsaren, som först efteråt upptäcker den fasttejpade lappen på ryggen där det står ”SUCKER!”.

Läs mer om böcker

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt