Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/marvelserien-hawkeye-ar-ingen-hojdarsemester/

FILM | RECENSION

Marvelserien ”Hawkeye” är ingen höjdarsemester

Hailee Steinfeld som Kate Bishop i ”Hawkeye”.
Hailee Steinfeld som Kate Bishop i ”Hawkeye”. Foto: Disney+

I titelrollen växlar Jeremy Renner rutinerat mellan tuff kärlek och genuin värme. Det räcker tyvärr inte för att skapa en spännande tv-serie där han också överglänses av sin pigga adept som spelas av Hailee Steinfeld, skriver Sebastian Lindvall.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Det kanske roligaste med ”Hawkeye” är att serien döpts efter en hjälte som verkligen inte vill vara med. Därmed inte sagt att figuren i fråga, den kärleksfulle familjefadern Clint Barton (Jeremy Renner), inte bidrar med värme till det decemberkyliga New York som han befinner sig i på semester.

Hans hemresa skjuts upp när den 22-åriga bågskytterskan tillika Hawkeye-fanet Kate Bishop (Hailee Steinfeld) råkar trassla in sig i den röra som Barton orsakade under sin mörka, samurajsvärdssvingande period mellan ”Avengers: Infinity war” (2018) och ”Avengers: Endgame” (2019). Schysst nog tar han på sig att försöka reda ut situationen.

Det finns något uppfriskande med att ”Avengers”-filmerna, där kampen mot klockan angår hela mänskligheten, fått en spinoff vars titelfigurs stora mål är att hinna hem till jul. Men trots att serien bär hans namn är Kate Bishop den verkliga huvudpersonen, en upprorisk rikemansdotter som kontrar Bartons pappatrötthet med ettrig energi. Hailee Steinfeld är bra i rollen som wannabe-hjälten, vars fysiska skickligheter varvas med klumpigheter – så som det lätt kan bli när teori omsätts i praktik. Hennes måltavlor hade däremot gärna kunnat bjuda på mer inspirerat mothugg än seriens korkade, ryskbrytande gangsterskojare i träningsoveraller.

I de två avsnitt som funnits tillgängliga för förhandstitt byggs ett mysterium kring Kates förmögna mamma (Vera Farmiga), chef för ett säkerhetsföretag. Framför allt kretsar det kring den slemmige skummis som mamman förlovat sig med. Kates misstankar leder till en svartamarknadsauktion, där Hawkeyes gamla dräkt och vapen klubbas ut – något som alltså sammanfaller med Bartons familjesemester. Men inte ens ett så slumpmässigt sammanträffande räcker för att skapa spänning av ett moderbeskyddande spionuppdrag.

Jeremy Renner och Hailee Steinfeld i ”Hawkeye”
Jeremy Renner och Hailee Steinfeld i ”Hawkeye” Foto: Disney+

Mer intressant är Hawkeyes hjältestatus. Han är en av kändisarna i Marvelstallet som saknar superkrafter – han är ju ”bara” en pricksäker slagskämpe. Därför är det också naturligt att hans serie intresserar sig för de mer jordnära delarna av ett universum där vanliga dödliga sällan når strålkastarljuset. En höjdpunkt uppstår när Bartons dräktjakt leder till ett lajv, vars utklädda deltagare först bemöts med trist och nedlåtande attityd – inte helt olik trötta kritikers inställning till nördkultur. Några lekfulla minuter senare släpper Barton sarkasmerna och bjussar på en fist bump. Man blir nästan lite rörd.

Jeremy Renner växlar rutinerat mellan drygheter, tuff kärlek och genuin värme. Det passar seriens högtidspaketering, men inte ens i tomtetider räcker snällhet hela vägen. Spelar det ens någon roll om han hinner hem till jul eller ej? I seriesammanhang är ju resan viktigare än målet.

Och hittills är det ingen höjdarsemester.

Se mer. Jeremy Renners tre bästa rollprestationer: ”The hurt locker” (2008), ”New York immigrant” (2013), ”Wind river” (2017).

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film
Disney+

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt