Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/matilda-kallen-traffande-av-new-york-times-att-kalla-svensk-hiphop-for-en-askledare/

MUSIK | KOMMENTAR

Matilda Källén: Träffande av New York Times att kalla svensk hiphop för en åskledare

Bild 1 av 2 Nils ”Einár” Grönberg sköt till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober 2021.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Nils ”Einár” Grönberg
Foto: Anette Nantell

Från Abba till gangsterrap. När New York Times tar sig an Einár, svensk hiphop och våldsbrott framträder en ny bild av musiklandet Sverige, skriver Matilda Källén

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Snart tre månader efter den tragiska dödsskjutningen av Nils ”Einár” Grönberg ägnar New York Times ett förstasidesreportage åt den unga rapartisten. I samma text redogörs för både svensk gangsterrap, det ökade antalet skjutningar och debatten om kopplingen däremellan.

Det konstateras att Sverige varit ”mer associerat med Abba än med vass rap”. Lägg därtill polerad popexport, EDM och en ihärdig hängivenhet inför Eurovision. Att bilden av Sverige som musikland nu får fler nyanser är välkommet – även om bilden avviker från både trygg socialdemokrati och glittriga overaller.

Kanske kan andra sidan Atlanten-perspektivet också bidra till den inhemska debatten om genrens eventuella konsekvenser. I New York Times beskrivs den svenska hiphopen som en åskledare. Det är en träffande metafor för debattens avigsidor, som på samma gång präglats av högspänning och beröringsskräck.

Läs mer:

Musikförläggarna efter mordet på Einár: ”Vi har varit för naiva”

Kulturskribenter om gangsterrappen: ”En nästintill total okunnighet”

Ämnen i artikeln

Musik
Abba

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt