Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mats-soderlund-vi-behover-konst-som-drommer-och-provocerar-om-klimatkrisen/

KULTURDEBATT

Mats Söderlund: Vi behöver konst som drömmer och provocerar om klimatkrisen

Himlen fylls av brandrök i Australien, som drabbats hårt av klimatförändringarna.
Himlen fylls av brandrök i Australien, som drabbats hårt av klimatförändringarna. Foto: Julia Atiyeh/TT

Låt oss skapa ännu mer patetisk, förtvivlad och rasande klimatkonst. Vår tid behöver det, skriver författaren Mats Söderlund i debatten om kulturen och klimatkrisen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Något mer visionslöst än Rebecka Kärdes syn på kulturens roll i klimatkrisen får man leta efter (DN 30/6). Hon har förlorat tron på såväl konsten som konstnärerna, poeterna och poesin.

Varför denna skräck för att kulturen skulle kunna komma till användning? Har den inte alltid gjort det? Bidragit till att välta allt från statarsamhälle till diktaturer? Synliggjort övergrepp och social misär? Inspirerat både fredsrörelser, uppfinnare och politiker?

Bidrog kanske kulturen även till metoo?

Visst finns det pinsam ”klimatkultur”, men varför skulle det hindra oss att uppmuntra till mer skapande? Mer prövande och experimenterande? Varför skulle det hindra oss att använda den litteratur, konst och dramatik som drömmer, provocerar och drabbar?

Kulturkritiken har en viktig och drivande roll men den kultursyn som reducerar konsten till ett objekt att dissekera på kultursidorna dödar den. Kristina Lindquist gör en utmärkt genomgång (DN 12/7) av litteraturens olika förhållningssätt till naturkatastrofer i allmänhet och klimatförändringarna i synnerhet. Men även om det är intressant hur litteraturen förändras av klimatkrisen, är det betydligt viktigare att den kan bidra till att lösa den. Lindquist lyfter ekokritikern Richard Kerridges uppdrag till klimatlitteraturen: ”att visa oss de känslor vi ännu inte vågar hysa.”

I en parallell debatt i denna tidning skriver Sofia Näsström, professor i statsvetenskap, att ”det tillhör den moderna demokratin att blicka framåt, och fantisera om ett tillstånd som är bättre än det som existerar här och nu. Låt oss ta hjälp av poesin för att vårda tvivlet och drömmarna, för det är vägen framåt.” (DN 3/7).

Men Kärde kanske vill släcka ner den poesin också?

Elsa Grave skriver i sin rasande diktsamling ”Slutförbannelser” 1977:

I eldstormens mitt

var det svårt

att slå sig ner hemtrevligt

och planera återuppståndelse

av skogar

lappa biosfären

och pumpa nytt vatten

i haven

Frågan är inte hur farligt det kan bli med för mycket ekopoesi, utan hur vi ska kanalisera vår ilska över att koldioxidutsläppen fortsätter öka fast vi vet att det dödar oss, och planeten, just nu, i översvämningskatastrofer, dödshetta och megabränder.

Får panik av att klimatkrisens allvar inte når fram trots alla vetenskapliga rapporter och politiska löften. Vi har ett desperat behov av det samtal om livet och framtiden som bara kan föras med hjälp av kultur.

Som före detta ordförande för Författarförbundet och KLYS, kulturens motsvarighet till LO, vet jag hur svårt det är för enskilda kulturskapare att få resurser till sitt skapande. Säger därför: Anlita och använd oss! Strössla med stipendier! Och gärna ett ekokritiskt kulturprogram från högre makter.

Vet också hur oroade, arga och engagerade många kulturskapare är när det kommer till just klimatet. Så skit i skeptiker och pessimister som Kärde. Låt oss skapa ännu mer patetisk, förtvivlad och rasande klimatkonst. Elsa Grave:

Så nalkades vi

vår egen förbannelse

över livets dödlighet

och det hjälpte inte

att döda naturen

om man ville

överleva

Läs mer:

Mobilisera kulturen så att vi förstår vad vi håller på att förlora

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt