Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/medborgarskolan-pa-fogelstad-far-nytt-liv/

Tjia Torpe och Liselott Karlsson sätter upp gardiner i ett av sovrummen på övervåningen. Rummet är namngivet efter läkaren Ada Nilsson som var en av grundarna av Kvinnliga medborgarskolan. 
När monteringen är klar säger Liselott - Det finns ju ett fint citat härifrån skolan, ”Varje människa är ett fönster ut mot världen.”
Tjia Torpe och Liselott Karlsson sätter upp gardiner i ett av sovrummen på övervåningen. Rummet är namngivet efter läkaren Ada Nilsson som var en av grundarna av Kvinnliga medborgarskolan. När monteringen är klar säger Liselott - Det finns ju ett fint citat härifrån skolan, ”Varje människa är ett fönster ut mot världen.” Foto: Anette Nantell
SVENSK POLITIK

Medborgarskolan på Fogelstad får nytt liv

Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad blev en mytomspunnen plats för demokrati, kvinnorättsrörelse och kvinnligt konstnärskap, startad av bland andra Elin Wägner. Nu har en stiftelse tagit över huset med målet att återupprätta verksamheten. DN hälsade på i sörmländska Julita inför Rösträttsfestivalen i augusti.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Tjia Torpe och Liselott Karlsson med sikte på Lilla Ulfåsa.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 6 Byggnaderna i närheten av skolan vittnar om ett gammalt brukssamhälle.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 6 Tjia Torpe.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 6 På en vägg sitter den antika brandsläckaren Olle med tillhörande bruksanvisning (”Borttryck skyddsblecket från slagtappen – slå tappen mot golv eller vägg – rikta strålen mot elden”).
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 6 ”Hermelin var min absoluta favorit och det här är namngivet efter henne. Här tänker jag bo under festivalen”, utbrister Tjia Torpe.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 6 Tjia Torpe och husvärdinnan Liselott Karlsson monterar sängar och preparerar inför festivalen den 13-14 augusti.
Foto: Anette Nantell